Denník N

Vývoj bojov (24. deň): Rusi tvrdia, že prvýkrát v dejinách úspešne použili revolučnú zbraň

Ruské lietadlo MiG-31 s podvesenou raketou Kinžal na zábere z júna 2021 na letisku v Sýrii. Foto - TASR/AP
Ruské lietadlo MiG-31 s podvesenou raketou Kinžal na zábere z júna 2021 na letisku v Sýrii. Foto – TASR/AP
  • Kinžal možno naozaj použili, ale asi inde, ako ukázali
  • 130 vojakov námornej brigády ruskej armády odmietlo bojovať
  • Hrozbu predstavuje útok na Kryvyj Rih
  • + mapa a video dňa

Aj dnes prinášame zhrnutie situácie na bojisku postavené na informáciách rôznych ministerstiev obrany a nezávislých analytikov. V seriáli sa objavujú aj postrehy ruského nacionalistu a zločinca Igora Strelkova (Girkina), ktorý bol kľúčovou postavou pri rozpútaní vojny v roku 2014, ale okrem úspechov ruskej armády na svojom profile na ruskej sociálnej sieti VKontakte otvorene píše aj o jej porážkach a problémoch.

Informácie v tomto texte sú zhrnutím výsledkov bojov za sobotu 19. marca. Aktuálny stav na niektorých miestach už môže byť iný.

Okrem pozemných bojov sa táto časť bude venovať použitiu nebezpečnej zbrane. Rusi tvrdia, že ju prvýkrát použili v piatok proti skladu zbraní v Ivanofrankivskej oblasti, a v nedeľu oznámili, že ňou zničili sklad paliva na juhu Ukrajiny.

Celkový prehľad overených strát je na konci článku.

Naozaj nebezpečná zbraň

Oficiálne označenie zbrane, o ktorej Rusi tvrdia, že ju prvýkrát vyskúšali v boji, je Ch-47M2 Kinžal. Patrí do kategórie hypersonických balistických striel, proti ktorým dnes neexistuje účinná protizbraň a Rusko sa v ich vývoji dostalo najďalej.

Rusi už roky Kinžal propagandisticky využívajú ako zázračnú zbraň, osobne ju predstavoval Vladimir Putin. Zároveň je to aj veľmi drahá technika a jej použitie môže okrem vopred plánovaného nasadenia znamenať aj to, že lacnejšie presné zbrane sa Rusom míňajú alebo situáciu považujú za natoľko kritickú, že siahli aj po najvýkonnejších.

Kinžal Rusi dokážu vypustiť z lietadiel Tu-22 a MiG-31. Tesne pred vypuknutím bojov napríklad štyri stroje druhého typu pristáli v Kaliningrade. Dostrel strely je dvetisíc kilometrov, jej hmotnosť 500 kilogramov a jej výnimočnosť spočíva v obrovskej rýchlosti (údajne až desaťnásobná rýchlosť zvuku) a schopnosti manévrovať.

Tradičné balistické rakety nedokážu meniť dráhu letu, preto ich niektoré moderné protiraketové systémy dokážu zachytiť, vypočítať smer a zneškodniť ich. V prípade Kinžalu to je pre jeho vlastnosti iné.

Čo tvrdia Rusi. Nižšie priložené video zverejnilo ruské ministerstvo obrany s tým, že zachytáva piatkový útok a zničenie muničného skladu. Ak je na zázname skutočný cieľ, sklad nemohol byť veľký, pretože veľké muničné sklady vybuchujú oveľa veľkolepejšie. V takom prípade nebola supermoderná a drahá zbraň využitá najekonomickejšie.

Kinžal počas letu? Po zverejnení videa sa na YouTube objavil krátky záznam, ktorý údajne zachytáva prelet Kinžalu. Nepanuje zhoda, či je skutočný alebo falošný. Ak na videu naozaj vidno Kinžal, žiara okolo strely je dôsledkom jej rýchlosti. Zvuk pripomínajúci explóziu krátko po jej prelete je potom aerodynamický tresk.

Aké pochybnosti sa objavili. Tyler Rogoway je uznávaný vojenský novinár. Tvrdí, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Vývoj bojov na Ukrajine

  • Editori a reportéri Denníka N Roman Pataj, Vladimír Šnídl, Tomáš Vasilko a Mirek Tóda zhŕňajú aktuálnu situáciu na bojiskách
  • Nové vydanie zverejňujeme každý pracovný deň o 15:00 na webe a ako newsletter (aktivujte si odber tu)
  • Súčasne s tým vychádza aj audioverzia pre predplatiteľov na webe a v aplikácii Denníka N
  • Ako pomôcť Ukrajine – prehľad organizácií.

Komentáre, Svet

Teraz najčítanejšie