Denník N

Mercedes nezavádzal, naozaj je slabý. Aj preto sa začína hovoriť o ére Leclerca

Charles LeClerc. Foto - TASR/AP
Charles LeClerc. Foto – TASR/AP

„Rád by som všetkých privítal v ére Charlesa Leclerca, začala sa.“

Týmito slovami zhodnotil úvodnú veľkú cenu novej sezóny F1 novinár Matt Gallagher. Jeho slová sú po Monačanovom treťom víťazstve v F1 možno trochu prehnané, ale spôsob, akým sa Leclerc dopracoval k včerajšiemu triumfu, mu môže dať za pravdu.

Do Veľkej ceny Bahrajnu vstúpil 24-ročný pilot ako víťaz kvalifikácie a v pretekoch, až na malé výnimky, nepretržite viedol. V prvej tretine veľkej ceny sa naňho po výmene gúm zavesil Max Verstappen, ktorý bol konštantne na druhom mieste. V priebehu troch kôl došlo k fantastickým súbojom, v ktorých však lepší výsledok zakaždým dosiahol pilot Ferrari.

„Bolo to na hranici, boli to tvrdé preteky, ale vždy si nechávame priestor na to, čo je pekné,“ hodnotil Leclerc po pretekoch. „Zakaždým som sa v nájazde do prvej zákruty snažil brzdiť veľmi skoro, aby som získal DRS pre štvrtú zákrutu a vyšlo mi to trikrát za sebou, takže som si udržal vedenie.“

Mierna komplikácia pre Leclerca nastala v závere pretekov, keď sa po problémoch Pierra Gaslyho z AlphaTauri ocitlo na trati bezpečnostné vozidlo. Bolo jasné, že preteky ponúknu podobný záverečný šprint ako v toľko omieľanom kontroverznom finále z vlaňajška.

Tentoraz však boli procedúry súvisiace s bezpečnostným vozidlom dodržané. Leclerc tento moment zvládol veľmi dobre, nedovolil Verstappenovi, aby sa naňho nalepil, a získal svoje tretie víťazstvo v F1.

Zostrih pretekov nájdete tu.

Prvé double Ferrari od roku 2019

Ferrari sa v Bahrajne tešilo z prvého double od Veľkej ceny Singapuru 2019. Postaral sa o to Carlos Sainz, ktorý sa v závere doťahoval na Verstappena a napokon obsadil druhé miesto, čo je pre taliansku stajňu vynikajúci štart do nového ročníka.

Ošiaľ v tábore Ferrari bol po double veľavravný, pretože tím okolo Mattiu Binotta už dlho nebol skutočne konkurencieschopný. Aspoň v Bahrajne to však bolo inak.

Binotto po pretekoch priznal, že víťazstvo nečakal, pretože podľa ich výpočtov mal byť Verstappen rýchlejší. Jeho slová naznačujú, že Red Bull by mohol byť v nasledujúcich pretekoch lepší, ak nebude mať problémy a poruchy.

„Som šťastný. Opakujem sa, ale posledné dva roky boli pre tím neuveriteľne náročné, a vedeli sme, že toto bude pre tím veľká príležitosť. Chlapci spravili neuveriteľnú prácu a postavili nám toto úžasné auto. Odštartovali sme najlepšie, ako sa len dalo. Nebolo to jednoduché, ale je neuveriteľné byť späť na vrchole,“ povedal šťastný Leclerc.

Monačan sa v závere cítil uvoľnene a dovolil si aj žart, ktorý asi inžinierov poriadne vyľakal. V poslednom kole hlásil do vysielačky, že sa s jeho motorom „deje niečo zvláštne“. Krátko nato dodal, že žartuje, a prešiel pod šachovnicovou vlajkou.

Nervózny Verstappen a záverečné „double“ Red Bullu

Obhajca titulu Max Verstappen si istotne prial iný vstup do sezóny. Holanďan bol ešte štyri kolá pred koncom druhý a jeho pozícia sa zdala byť vcelku dobrá. Jeho pohodu však narúšali problémy počas celých pretekov.

Frustrácia naplno vykypela po druhej zastávke v boxoch, keď ho tím požiadal, aby

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Boxová ulička

Formula 1

Motorizmus

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie