Denník N

Prečo si cenu za prínos do hudby zaslúži Meky Žbirka

Je niekoľko dôvodov, pre ktoré cenu Radio_Head Awards dostane tento rok práve on.

Už tradične je to prvé zverejnené meno v rámci hudobných cien Radio_Head Awards. Cenu v tejto kategórii od roku 2011 udeľujú spoločne Rádio_FM s Denníkom N. Niekedy vyberáme z viacerých možností, teraz to bolo úplne jednoznačné. Pretože je viac dôvodov, prečo si zaslúži cenu za prínos do hudby práve Miroslav Žbirka.

1. Nie je veľa muzikantov, ktorí sa dokázali presadiť po odchode zo svojich skupín a dokonca ešte výraznejšie, než to dokázali ich pôvodné skupiny. Modus bol koncom 70. rokov veľmi populárny v Československu, a keď sa kapelník Janko Lehotský rozhodol pokračovať bez Mekyho Žbirku, ten so sebou pri odchode zobral aj multiinštrumentalistu Laca Lučeniča a rozbehol pod vlastným menom veľkú kariéru. V roku 1982 sa stal prvým slovenským zlatým slávikom, v ankete popularity porazil aj Karla Gotta, a práve vtedy Žbirka naštartoval silnú „federálnu“ éru slovenskej hudby.

2. Vedel robiť chytľavý a zároveň vkusný pop. Jeho pesničky nezostarli, sú nadčasové aj po zvukovej stránke, zvlášť nahrávky od polovice 80. rokov. Narodil sa v Bratislave, kde sa dala sledovať aj počúvať „západná“ hudba v rádiu aj v televízii. On však zahraničnú produkciu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hudba

Miroslav Žbirka

Kultúra

Teraz najčítanejšie