Denník N

Putin Západom zvysoka pohŕda, chce byť ako Stalin, ale na to nemá, vraví satirik Šenderovič

Viktor Šenderovič. Foto - Ludvík Hradílek/Deník N
Viktor Šenderovič. Foto – Ludvík Hradílek/Deník N

Pokojne sa zabíjajte, my budeme znepokojení. Tak sa podľa slávneho ruského satirika, dramatika a scenáristu Viktora Šenderoviča správal Západ k Rusku, zatiaľ čo ono sa zjavne pripravovalo viesť proti Západu vojnu. Dali ste sa skorumpovať a nevšimli ste si, že tancujete s banditom a vrahom, odkazuje Šenderovič.

Iba málokto sa dokáže na dnešné Rusko pozerať s takým vtipom a nadhľadom ako on. Má to v náplni práce. Je satirikom, dramatikom, básnikom, scenáristom, politickým glosátorom a komentátorom. A navyše je teraz v Prahe, kde Divadlo pod Palmovkou podľa jeho scenára natočilo film Vidieť Salisbury.

V rozhovore okrem iného hovorí, prečo Rusi veria, že bojujú s fašizmom, či je ruský prezident chladnokrvný mocipán alebo šialenec a čo bude po Putinovi.

Ako by ste charakterizovali pocit, ktorý teraz majú Rusi sami zo seba? Sú na seba pyšní? Hanbia sa? Boja sa?

Prevládajúci pohľad na samých seba je tento: sme zvláštni. Sme silní. Sme veľkí. Sme tretí Rím. Toto presvedčenie je v Rusku neobyčajne zakorenené na genetickej úrovni. Málokto vidí, že teraz už nie sme silní a čoskoro nebudeme ani veľkí. Čoskoro.

Tak skoro, že sa toho obaja dožijeme?

Možno. A my Rusi už nikdy silní nebudeme. Možno teraz dokážeme raketami umlátiť všetko živé v Kyjeve, ale to nie je príliš prejavom sily.

A čo to teda je?

Šialený umierajúci drak okolo seba ešte na poslednú chvíľu mláti pazúrmi a chvostom. Bije okolo seba a zomiera. Ale potečie ešte veľa krvi, pokým zdochne. Takto sa silný nespráva.

Zdá sa však, že väčšina Rusov nechápe, čo sa deje. Veria, že ich vodca dovedie k víťazstvu nad fašizmom.

Pochopia, čo sa deje, keď v Rusku prestanú lietať všetky lietadlá, prestanú fungovať všetky stroje, počítače… Koniec. Ste hrdí Rusi? Choďte si vykopať

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie