Denník N

Vývoj bojov (25. deň): Prečo sa Mariupol nemôže Rusom vzdať

Snímka z marca, n aktorej Mariupolčania v rade na jedlo v improvizovanom kryte. Foto - TASR/AP
Snímka z marca, n aktorej Mariupolčania v rade na jedlo v improvizovanom kryte. Foto – TASR/AP
  • Ruská armáda sa pri Kyjeve zakopáva a chystá sa na dlhé boje
  • Keby sa vzdal Mariupol, padne juhovýchodná Ukrajina
  • Mapa a video dňa

Aj dnes prinášame zhrnutie situácie na bojisku zostavené z informácií rôznych ministerstiev obrany a nezávislých analytikov. V seriáli sa objavujú aj postrehy ruského nacionalistu a zločinca Igora Strelkova (Girkina), ktorý bol kľúčovou postavou pri rozpútaní vojny v roku 2014, ale okrem úspechov ruskej armády na svojom profile na ruskej sociálnej sieti VKontakte otvorene píše aj o jej porážkach a problémoch.

Informácie v tomto texte sú zhrnutím výsledkov bojov za nedeľu 20. marca. Aktuálny stav na niektorých miestach už môže byť iný.

Celkový prehľad overených strát je na konci článku.

Prečo sa nevzdal Mariupol

Lebo sa nemohol.

Ruská armáda dala v nedeľu obrancom Mariupola ultimátum, aby sa do pondelňajšieho rána vzdali. Sľúbila, že budú môcť mesto opustiť a „zabráni sa tak obrovskej humanitárnej katastrofe“. Podľa očakávania Mariupol odmietol a bojuje ďalej. Vysvetlíme, prečo sa tak stalo:

1. Obrovskej humanitárnej katastrofe by najlepšie zabránilo Rusko, keby ukončilo vojnu. Tvrdenie, že Rusom záleží na civilistoch, a preto vyzývajú na kapituláciu strategického mesta, je ďalším z radu cynických a podlých vyhlásení ruskej strany, ktorá vojnu rozpútala a humanitárnu katastrofu spôsobila a ďalej ju prehlbuje.

2. Sľubu Rusov, že obrancov nechajú odísť, sa nedá veriť. Mariupol bráni aj pluk Azov, ktorý vznikol v roku 2014 ako menšia dobrovoľnícka jednotka mimo štruktúr ukrajinskej armády. Dnes je už Azov oveľa väčší a začlenený do pravidelného vojska, ale pre Rusov je symbolom, že Ukrajinu ovládajú nacisti. V roku 2014 v jednotke naozaj bojovali aj pravicoví radikáli a extrémisti, ale dnes už ide o inú jednotku. Aj keď v nej dodnes určite sú aj pôvodní radikálni členovia, neznamená to, že Ukrajina je fašistický štát, ako tvrdia Rusi. Predstava, že dobrovoľne po prípadnej kapitulácii pustia na slobodu svojich arcinepriateľov, „nacistov z Azova“, je krajne nereálna. Oveľa pravdepodobnejšie je, že ich v takom prípade čaká tragický osud.

3. Mariupol je vojensky príliš dôležitý na to, aby sa ho Ukrajina vzdala. Odhady o počte ruských vojakov pri jeho dobýjaní kolíšu od

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Komentáre, Svet

Teraz najčítanejšie