Denník N

Nezaočkovaní oveľa častejšie schvaľujú inváziu Ruska na Ukrajinu

Foto N – Tomáš Benedikovič a AP
Foto N – Tomáš Benedikovič a AP

Podľa údajov z Kanady aj zo Slovenska existuje súvis medzi odmietaním očkovania proti covidu a proruskými postojmi. „V čase pandémie covidu-19 platí, že čím viac je nejaká krajina proruská, tým menej je zaočkovaná,“ vraví sociológ Miloslav Bahna.

Nezaočkovaní Kanaďania považujú inváziu Ruska na Ukrajinu 13-krát častejšie za oprávnenú ako osoby zaočkované tromi a viacerými dávkami proti covidu (4. dávka sa v krajine odporúča osobám so zníženou imunitou).

Vyplýva to z prieskumu kanadskej prieskumnej spoločnosti EKOS, ktorý prebiehal od 9. do 13. marca 2022.

Zaradili do neho náhodnú vzorku viac ako tisíc Kanaďanov.

Až 26 percent nezaočkovaných osôb súhlasilo s tvrdením, že invázia Ruska na Ukrajinu je oprávnená, zatiaľ čo rovnakým spôsobom odpovedali len 2 percentá osôb, ktoré boli minimálne trikrát zaočkované.

Len dve percentá zaočkovaných tromi a viac dávkami súhlasia s tým, že inváziu Ruska na Ukrajinu možno ospravedlniť. To isté si myslí 8 percent zaočkovaných dvoma dávkami a 26 percent nezaočkovaných. (obrázok sa kliknutím zväčší) Zdroj – EKOS

Slovensko: postoje k očkovaniu a Rusku

Podobný výskum – hoci nie s rovnakou otázkou – prebiehal aj na Slovensku.

Autori projektu „Ako sa máte, Slovensko?“ sa našincov pýtali na geopolitickú orientáciu Slovenska slovami: „Myslíte si, že Slovensko by malo“:

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hoaxy a propaganda

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Vojna na Ukrajine

    Veda

    Teraz najčítanejšie