Denník N

Slavín – symbol oslobodenia alebo okupácie?

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Musíme si na Slavíne upratať, aby bolo raz a navždy jasné, že to nie je žiadne pútnické miesto komunistických okupantov a ich nohsledov.

Autor je imunológ, pôsobí v Slovenskej akadémii vied

Keď som v to ráno uvidel na internete fotky Slavína pomaľovaného ukrajinskou bikolórou, spomenul som si na ružový sovietsky tank číslo 23.

Stál 45 rokov v Prahe na Smíchově na námestí Sovietskych tankistov, predtým Štefánikovom námestí, dnes námestí Kinských. Oficiálne bol orgánmi štátnej komunistickej moci prezentovaný ako pamätník oslobodenia Prahy Červenou armádou, verejnosť ho však vnímala skôr ako symbol okupácie sovietskou armádou v auguste 1968 než ako symbol oslobodenia.

To bol dôvod, prečo ho v apríli 1991 pretrel výtvarník David Černý, v tom čase ešte vysokoškolák, ružovou farbou. Vyvolal tým značné pohoršenie, obvinili ho z vandalstva a hanobenia kultúrnej pamiatky, za čo bol aj stíhaný. Tank operatívne pretreli zodpovedné úrady pôvodnou farbou kaki, ale krátko nato ho skupina poslancov Federálneho zhromaždenia opäť pretrela naružovo – v skupine boli okrem iných napríklad aj chartisti Jan Ruml či Stanislav Devátý.

Davida Černého prepustili, tanku bol odňatý status kultúrnej pamiatky a onedlho z námestia zmizol úplne.

Iste, bola to tak trochu recesia, ale za tou ružovou farbou boli skrytí všetci zabití a prenasledovaní počas komunistickej diktatúry, ktorá trvala desaťročia. Tá do Československa prišla práve v takých tankoch, ako bol ten na Smíchove – najprv navonok ako osloboditelia, o 20 rokov už neskrývane ako okupanti. S Červenou armádou prišiel teror, s okupačnými vojskami normalizácia. Ružová farba na tanku nedovolila, aby sa zabudlo na ich obete.

Slavín dnes nie je natretý naružovo a recesia to určite nie je ani trochu. Tá žltá a modrá farba totiž priamo zobrazujú všetkých mŕtvych a zranených, všetkých utečencov, všetky obete ruskej agresie na Ukrajine, ktorá sa deje práve teraz v susednom štáte. Nie je možné to nevidieť, tobôž na to zabudnúť.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie