Denník N

Z Ukrajiny utekajú aj zvieratá. Na čo treba dávať pozor pri ich záchrane

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Zvieratá z Ukrajiny, ktoré ich majitelia chcú priniesť so sebou na Slovensko, často nie sú označené mikročipmi, no problémy sa vyskytujú najmä pri väčšom počte zvierat.

Anna je mladá Ukrajinka, ktorá je od začiatku rusko-ukrajinskej vojny v Budapešti. Jej rodina prevádzkovala pri Kyjeve útulok pre mačky a psy, ktorý Rusi úplne rozbombardovali. Na mieste hlavnej budovy je dnes už iba kráter po bombe. Zachránili tri psy a 28 mačiek, ktoré to prežili, a vyrazili k Ľvovu, kde si našli ubytovanie. Anna medzitým zorganizovala ich záchranu z Budapešti.

Na ich pomoc prišiel maďarský aktivista András Márton Vlad, ktorý sa zaoberá hlavne záchranou divokých vtákov. Prenajatým mikrobusom cestovali z Budapešti a s Anninou rodinou sa mali stretnúť neďaleko hranice. Tam mali prevziať zvieratá a prepraviť ich do Budapešti, kde už bolo pre ne vybavené miesto.

„Mám oprávnenie na prepravu živých zvierat, lebo sa okrem iného zaoberám prepravou exotických zvierat. Dopredu som od slovenských štátnych orgánov zisťoval, čo budem potrebovať, povedali, že nič. Pýtali sme sa aj colníkov cestou na Ukrajinu. Oni povedali, že potrebujú iba zvieracie pasy, pet passporty,“ povedal Denníku N Márton.

Zvieratá sa im podarilo prevziať, len Annina babka, ktorá sa o ne starala, sa rozhodla zostať na Ukrajine.

Nechceli ich pustiť na Slovensko

Na hranici čakali 13 hodín, vraví Márton. „Išli sme cez Slovensko, lebo tak je to do Budapešti oveľa kratšie a rýchlejšie. Aj colníci sa nás pýtali, prečo sme nešli cez Záhony (hraničný priechod medzi Maďarskom a Ukrajinou – pozn. red.), hovorili sme im, že sme sa chceli dostať z Ukrajiny čím skôr.“

Na slovenskom hraničnom priechode k nim boli všetci milí, vraví Márton, až na jedného colníka, ktorý ich nechcel pustiť na Slovensko. Nemal žiadne konkrétne argumenty a jeho štýl podľa Mártona prekvapil aj ostatných policajtov. „Colník hovoril, že je to príliš veľa zvierat, toľko nemôžeme zobrať so sebou a máme sa otočiť. S maďarským pasom ma nepustí, tvrdil, mal som ísť cez maďarsko-ukrajinskú hranicu.“

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Slovensko

Teraz najčítanejšie