Denník N

Ukrývala sa v pivnici, pred vojnou utekala tri dni. Atlétka z Ukrajiny teraz vyhrala majstrovstvá sveta

Jaroslava Mahučiková. Foto – AP
Jaroslava Mahučiková. Foto – AP

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Dobrý deň,

v Belehrade sa uplynulý víkend konali halové majstrovstvá sveta v atletike a zlatú medailu získala aj 20-ročná Jaroslava Mahučichová z Ukrajiny.

Táto skokanka do výšky sa pritom len nedávno ukrývala v pivnici vidieckeho domu za rodným mestom Dnipro, z ktorého v panike ušla. Až po čase nasadla do auta a trvalo tri dni, kým sa dostala do bezpečia.

Pred svetovým šampionátom podrobne opísala, čo spolu s rodinou prežívali 24. februára, a ruských občanov prosila, aby pochopili, že „vojna na Ukrajine nie je výmysel“.

Jej krajanka Iryna Geraščenková, ktorá prežila prvé dni vojny v Kyjeve „uprostred bômb a rakiet“, skončila v rovnakej súťaži piata. Novinárom povedala, že rodičia jej dali minulý týždeň najkrajší narodeninový darček, keď konečne ušli z Kyjeva.

Na šampionáte súťažili aj Slováci. Vo výsledkových listinách sa stratili, no slovenská atletika má napriek tomu pár dôvodov na optimizmus.

Výklus je pravidelný týždenný newsletter o behu, vychádza každý utorok a posielame ho aj e-mailom. Vypočuť si ho môžete aj ako podcast na kanáli Športové podcasty vo svojej podcastovej aplikácii.


Utorok 15. februára strávila Jaroslava Mahučichová na Slovensku, kde súťažila na Banskobystrickej latke a obsadila druhé miesto. Po pretekoch sa vrátila na Ukrajinu, aby sa pripravila na ďalšie podujatia halovej sezóny. Svoje plány však musela zmeniť.

„Bolo 24. februára, 4.30, keď som sa zobudila vo svojom byte v meste Dnipro na hrozivé

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Behanie

Iné podcasty Denníka N

Športové podcasty Denníka N

Vojna na Ukrajine

Výklus

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie