Denník N

Mariupol sa bráni, no nádej na záchranu sa stráca. Ušli aj poslední novinári, ktorých hľadali Rusi

Zničený kostol v Mariupole. Foto - TASR/AP
Zničený kostol v Mariupole. Foto – TASR/AP

Manolis Androulakis v nedeľu po štvordňovej ceste dorazil na letisko v Aténach. Grécky konzul bol posledným európskym diplomatom, ktorý zostával v Mariupole – v meste na juhovýchode Ukrajiny, ktoré sa pre svoju strategickú polohu stalo terčom ruského teroru a bombardovania.

Mariupol mu čelí už takmer mesiac a patrí medzi tie ukrajinské mestá, odkiaľ najčastejšie prichádzajú informácie o katastrofálnej humanitárnej situácii. Dopĺňajú ich zábery zbombardovanej civilnej infraštruktúry. Najprv to boli obytné domy, potom nemocnica, neskôr aj divadlo a škola.

Androulakis preto povedal, že Mariupol sa pridá k mestám, ako sú Guernica, Aleppo, Groznyj či Leningrad (dnes Petrohrad). Všetky zničila vojna.

„Dúfam, že nikto nikdy neuvidí to, čo som videl ja,“ povedal po odchode z Mariupola grécky diplomat. Tvrdé boje v meste pokračovali aj cez víkend, teda v čase, keď sa vojna na Ukrajine podľa vojenských analytikov dostala do mŕtveho bodu.

Rusi za vyše tri týždne nedosiahli svoje ciele, ale to neznamená, že situácia sa začne zlepšovať. Dôkazom je podľa analytikov dianie v Mariupole.

Mesto duchov bez jedla aj elektriny

Vojna, ktorá uviazla na mŕtvom bode, je niečo iné ako prímerie alebo pokoj zbraní, na ktorom sa dohodnú obaja aktéri. Odborníci z Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) tvrdia, že Ukrajine sa podarilo ubrániť počas prvej fázy invázie, no patová situácia bude znamenať ďalšie bombardovanie a útoky na ukrajinské mestá.

Naznačuje to aj

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie