Denník N

Novinárka Vitalia Bella: Aj v našej hymne je, že za slobodu dáme dušu i telo (+ video)

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Reportérka a editorka Denníka N Vitalia Bella pochádza z Ukrajiny a hovorí, že Ukrajinci nepotrebujú naše slzy, ale pomoc. Putinovi sa podľa nej nevzdajú nikdy.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Si Ukrajinka alebo už Slovenka?

Som slovenská štátna občianka, no ukrajinského pôvodu. Mám ukrajinskú národnosť a prevažne ukrajinskú identitu, aj keď som čiastočne slovenského pôvodu. Do sedemnástich rokov som tam žila, vyrastala, ale už 25 rokov žijem na Slovensku.

Odkiaľ pochádzaš?

Z Užhorodu, presnejšie z obce Storožnica, čo je také predmestie Užhorodu. Od začiatku som chodila do školy do Užhorodu, spoločenským životom sme žili v meste a mám s tým spojené celé detstvo. Ale keď hovorím o svojom domove, tak musím spomenúť aj Jaremču, kde som sa narodila. Je to v ivano-frankivskej oblasti, 270 kilometrov východne od Užhorodu. Odtiaľ je moja mama, žili tam moji starí rodičia a trávila som tam celé prázdniny. Je to huculské etnikum, ktoré je súčasťou ukrajinského národa, s krásnymi tradíciami, nárečím. Pre mňa je to taká najukrajinskejšia časť Ukrajiny.

Prečo si išla študovať žurnalistiku do Bratislavy?

Storožnica je vlastne slovenská obec. Môj otec je slovenského pôvodu, babku som mala Slovenku. Hovorí sa tam slovenským nárečím, ktoré veľmi pripomína východoslovenské nárečie z okolia Košíc. Keď som končila strednú školu, tak bola možnosť uchádzať sa o vládne štipendium na Slovensku pre zahraničných Slovákov, stačilo vydokladovať slovenský pôvod. Namiesto toho, aby som išla študovať žurnalistiku do Ľvova alebo do Kyjeva, rozhodla som sa pre Bratislavu. Bolo to pre mňa blízke, pretože jazyk som už pasívne ovládala. Pozerala som Slovenskú televíziu, počúvala hudbu. V puberte som mala obdobie, keď som počúvala Team a Tublatanku, pamätám si, ako som si zapisovala texty piesní. Bola to pre mňa pekná vízia, že sa skúsim osamostatniť a žiť v inej krajine s tým, že som sľúbila mame, že sa po vysokej škole vrátim.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Iné podcasty Denníka N

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Vojna na Ukrajine

Slovensko

Teraz najčítanejšie