Denník N

Po prvom polčase vládnutia: Bolo to ťažké, ale dosiahli sme pokrok

Gro parlamentnej opozície tvoria ľudia s nečestnými úmyslami a extrémisti.

Autor je predseda vlády SR

Keď si pomôžem futbalovou terminológiou, je pred nami druhý polčas zápasu. V ňom sa rozhodne nielen o tom, ako sme vládli, ale aj o smere, akým sa Slovensko vyberie po ďalších parlamentných voľbách.

Najprv sa vyjadrím k povahe tohto zápasu.

Za vlád Roberta Fica sa kľúčové piliere boja proti organizovanému zločinu – polícia, prokuratúra a súdy – stávali jeho oporou. Konkrétni policajti, konkrétni prokurátori a sudcovia sa spreneverili svojmu poslaniu a stali sa súčasťou rozsiahlych korupčných aktivít.

Bödörizácia orgánov činných v trestnom konaní by však nebola možná bez politického krytia z najvyšších miest. Preto tvrdím, že strana Smer je politickým krídlom organizovaného zločinu. Tým je však zároveň dané to, že očista spoločnosti od korupčných praktík a korupčníkov je extrémne náročný zápas.

Do parlamentných lavíc sa neposadila opozícia, ktorá má napríklad inú predstavu o reforme zdravotníctva. V parlamente sedia opoziční poslanci, ktorých prioritou je zvrhnutie vlády pre celkom iné pohnútky, ako je lepšie spravovanie krajiny. Robert Fico po celý čas odkazuje svojim obvineným i odsúdeným nominantom a kamarátom, že za ich oslobodenie urputne bojuje, tak nech sa zdržia akýchkoľvek svedectiev, ktoré by mu mohli spôsobiť opletačky s políciou.

Plynie z toho záver, že gro parlamentnej opozície tvoria ľudia s nečestnými úmyslami a extrémisti.

V zápase s pandémiou boli na strane vírusu a rovnako deštrukčne pôsobia i teraz, keď čelíme vzostupu inflácie a imperialistické Rusko vedie nespravodlivú vojnu na Ukrajine.

Keď štát s celou plejádou odborných kapacít vyzýval ľudí, aby sa pred vírusom chránili rúškami, parlamentná opozícia sa noseniu rúšok vysmievala. Keď sa ako účinná a vedecky podložená obrana pred pandémiou ukázalo očkovanie, parlamentná opozícia sa postavila do čela dezinformačnej scény a bola proti nemu.

Keď dva roky pandémie tlačia na infláciu – zdôrazňujem, že celosvetovo – naša opozícia stavia na nespokojnosť občanov a hucká ich bezohľadne proti vláde.

Keď sa Ukrajina hrdinsky bráni proti presile a my spolu s ďalšími demokratickými štátmi jej prichádzame na pomoc, parlamentná opozícia koná v prospech ruských okupantov. Také je to prosté.

A robí to stále z tých istých dôvodov – brániť priechodu spravodlivosti.

Niežeby sme my v koalícii boli príkladom konsenzuálnej politiky, ale faktom je, že naše spory nikdy neboli a ani nebudú o tom, kto si čo ukradne, kto sa kde nabalí a ako to spoločne s našimi ľuďmi v polícii a prokuratúre zakryjeme. Toto považujem za obrovský kvalitatívny rozdiel medzi tým, čo tu bolo za vlád Smeru a čo sa deje za našej vlády.

Spravodlivosť je pritom nevyhnutný predpoklad na to, aby sa Slovensko stalo úspešnou krajinou. Vláda oligarchov s ich korupciou, privilégiami a beztrestnosťou v konečnom dôsledku zmarí všetky reformy.

Prvý polčas nášho vládnutia predurčuje, ako bude vyzerať ten druhý.

V záujme zlepšovania života občanov budeme pokračovať v reformách. Zvlášť v tých, ktoré sú naviazané na plán obnovy. Nemá zmysel tajiť, že aj toto je ťažký zápas. Najmä medzi nami v koalícii. Ale ktoré reformy, čo vyžadujú zmenu správania sa občanov, ktoré narúšajú stereotypy, zvyšujú tlak na kvalitu a efektívnosť práce, sa presadzujú ľahko?

Stále som presvedčený, že po optimalizácii siete nemocníc, reforme národných parkov, schválení výdavkových stropov sa nám podarí presadiť žiaduce zmeny aj vo vzdelávaní, justícii, penzijnom systéme, v dekarbonizácii priemyslu či vo vede a výskume. Slovom tak, aby sme získali z Európskej komisie zdroje napríklad na výstavbu nových nemocníc či obnovu rodinných domov.

Pre tieto reformy urobíme maximum. Už máme pritom aj dosť skúseností, aby sme dokázali zlaďovať naše koaličné rozdiely. Tie vyplývajú zo zastupovania odlišných voličov s odlišnými záujmami a prioritami. Pretože to je zdroj našich častých nezhôd – nemáme rovnakých voličov.

Budeme pokračovať v očiste verejného života od korupcie. Budeme poskytovať politickú podporu poctivým policajtom, prokurátorom i sudcom.

Poučení ruskou inváziou na Ukrajinu, s pomocou našich spojencov v Severoatlantickej aliancii zvýšime obranyschopnosť Slovenska a tým bezpečnosť našich občanov. Posilníme naše obranné kapacity, začneme znižovať závislosť Slovenska od ruských dodávok plynu a ropy.

Vedomí si sily súdržnosti a solidarity, budeme zodpovedným členom Európskej únie, ktorý pestuje európsku identitu u našich občanov.

A nebudeme zabúdať ani na tých, ktorí potrebujú od štátu pomoc. Účinná a najmä adresná sociálna politika nikdy nebola doménou populistov. Pre nich je sociálna politika návnadou na voličov.

Toto všetko dokopy by malo v konečnom dôsledku mobilizovať občiansku verejnosť tak, aby v nasledujúcich voľbách koalícia extrémizmu a korupcie znovu utrpela porážku.

Nechcem sa dožiť chvíle, keď budeme musieť znova stáť na barikádach a obhajovať základné práva a slobody našich občanov, ako aj naše členstvo v Európskej únii a Severoatlantickej aliancii.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Politici píšu

Komentáre

Teraz najčítanejšie