Denník N

Kto nesie vinu za vojnu?

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

Počiatky dnešnej katastrofy na Ukrajine spočívajú v západnej ignorancii.

Autor je britský novinár a spisovateľ

Bezprostrednú vinu za katastrofu, ktorá zachvátila Ukrajinu, nesie zločinecký režim v Kremli a jeho pomýlený a pomstychtivý vodca Vladimir Putin. Hlbšiu zodpovednosť však nesú krajiny, ktoré sú spolu mnohonásobne väčšie, bohatšie a mocnejšie ako Rusko. Mohli ho obmedziť a odradiť. To sa im nepodarilo. Ak by západní lídri pochopili ruské plány so susednými krajinami, desiatky miliónov Ukrajincov by práve teraz pokračovali v slobodnom, bezpečnom a šťastnom živote, ktorý si užívali pred 24. februárom.

Táto smrteľná ľahostajnosť je záhadou. Ľudia, ktorí rozhodujú v Berlíne, Bruseli, Londýne, Paríži a Washingtone predsa nie sú hlúpi. Majú prístup k najlepším informáciám na svete. Už na prvý pohľad bolo jasné, že Rusko celé desaťročia sleduje netolerovateľné ciele a skúša ich dosiahnuť prostredníctvom vražedných zločinov spojených s hanebnými klamstvami. Prečo to západní lídri tak dlho ignorovali?

Predovšetkým preto, že boli ignoranti. „Východná Európa“ sa nikdy celkom nezapísala do mentálnych máp týchto západných politikov a úradníkov. Nechodili tam na dovolenku. V týchto krajinách nemali žiadnych priateľov. Literatúru čítali len zriedka. Vedeckých géniov si prisvojili iné krajiny

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Komentáre

Teraz najčítanejšie