Denník N

Týždeň v zdraví: Všetko, čo treba vedieť o chemoterapii, ako sa môžeme starať o zrak a ako súvisí fajčenie s duševným zdravím

Ilustračné foto - JumpStory
Ilustračné foto – JumpStory

Newsfilter Týždeň v zdraví píšu pre Denník N lekári Tomáš Havran a Marek Karman, ktorí pripravujú newsletter Od môjho lekára.

V dnešnom vydaní sa môžete dočítať:

  • kľúčové fakty o chemoterapii,
  • ako sa treba starať o svoj zrak,
  • aké benefity pre mentálne zdravie prináša, ak sa vzdáte fajčenia.

Fakty o chemoterapii

Možno sa budete čudovať, ale už sme sa stretli aj s výrokom onkologickej pacientky, ktorá odmietla chemoterapiu, pretože bola presvedčená, že roznáša rakovinu do celého tela. Aj pre takéto mylné presvedčenia, ktoré sú doslova životu nebezpečné, má význam zopakovať si spolu s odborníkmi základné fakty o chemoterapii.

Chemoterapia je spôsob liečby rakoviny, ktorý využíva účinné lieky na cielenú likvidáciu rakovinových buniek. Na rozdiel od chirurgického zákroku alebo ožarovania, ktoré sa pri liečbe rakoviny zameriavajú na špecifické oblasti, chemoterapia pôsobí v celom tele. Keďže je cielená na bunky, ktoré rastú a delia sa rýchlo – ako to robia rakovinové bunky – môže ovplyvniť aj iné, nerakovinové rýchlo rastúce bunky kože, vlasov, čriev a kostnej drene. To spôsobuje niektoré vedľajšie účinky chemoterapeutickej liečby.

Účinky chemoterapie závisia od konkrétneho druhu rakoviny a aj od toho, v ktorom je štádiu. Ideálnym výsledkom chemoterapie je zničenie rakovinových buniek do takej miery, že ich lekár v tele nedokáže odhaliť a už nebudú nikdy rásť. Tento ideálny výsledok, žiaľ, nenastáva vo všetkých prípadoch.

Chemoterapia môže aj zabrániť šíreniu rakovinových buniek do iných častí tela alebo spomaliť rast rakovinových nádorov. V ďalších špecifických prípadoch nemôže chemoterapia vyliečiť rakovinu ani kontrolovať jej šírenie a používa sa na zmenšenie nádorov, ktoré spôsobujú tlak a bolesť.

Chemoterapia sa samostatne alebo spolu s ďalšími metódami liečby rakoviny využíva na:

  • zmenšenie nádoru pred chirurgickým zákrokom alebo radiačnou terapiou,
  • zničenie všetkých zostávajúcich rakovinových buniek po operačnom zákroku alebo rádioterapii,
  • zefektívnenie iných onkologických terapeutických metód,
  • zničenie rakovinových buniek, ktoré opätovne rastú alebo sa šíria do iných častí tela.

Dĺžka chemoterapie závisí od

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cesta k zdraviu

Duševné zdravie

Týždeň v zdraví

Každý utorok v prinášame najdôležitejšie informácie o zdraví, prevencii ochorení, ale aj praktické rady, ako sa pohybovať v slovenskom zdravotníctve a ako dostať to, na čo máte nárok. Newsfilter Týždeň v zdraví píšu pre Denník N lekári Tomáš Havran a Marek Karman, ktorí pripravujú newsletter Od môjho lekára.

Zdravotníctvo

Zdravie

Teraz najčítanejšie