Denník N

Bábätká prečkávajú v podzemnom kryte v Kyjeve. Biologickí rodičia zo zahraničia sa nevedia dostať k svojim deťom

V podzemnom úkryte pod Kyjevom prežívajú prvé dni bábätká náhradných matiek. Foto - TASR/AP
V podzemnom úkryte pod Kyjevom prežívajú prvé dni bábätká náhradných matiek. Foto – TASR/AP

Ukrajina je populárnou krajinou na náhradné materstvo. Páry zo zahraničia, ktoré zaplatili náhradným matkám, aby vynosili ich deti, sa k nim teraz nevedia dostať.

Medzi desiatkami zahraničných novinárov, ktorí sú na Ukrajine od začiatku ruskej invázie, je fotožurnalistka Lynsey Addario. Jej snímky sa objavujú predovšetkým v prestížnom denníku New York Times. Držiteľka Pulitzerovej ceny fotky pravidelne zverejňuje na svojom účte na Istagrame.

Väčšinou je stručná – opíše miesto, čas aj okolnosti vzniku fotografie. Pred týždňom však na tejto sociálnej sieti bola veľmi osobná. „Môj muž a ja sme mali naše druhé dieťa prostredníctvom náhradnej matky. A ja jej a jej rodine budem navždy vďačná za ten najúžasnejší dar v živote.“

K tomu vyznaniu zverejnila fotku bábätiek, ktoré sa nachádzajú v kyjevskom úkryte. Starajú sa o ne opatrovateľky a zdravotné sestry. Ich biologickí rodičia sa k nim nemôžu dostať pre vojnu, ktorú vedie Rusko na území Ukrajiny.

Americký denník New York Times priniesol reportáž o deťoch, ktoré sa na Ukrajine narodili náhradným matkám. Len v Kyjeve v podzemnom kryte v týchto dňoch žije 19 bábätiek.

„Samozrejme, že nemôžeme opustiť deti,“ povedala Ludmila Jašenková, ktorej manžel aj synovia na ňu naliehajú, aby mesto pre vlastnú bezpečnosť opustila. „Chcú, aby som odišla, ale nemôžem tu nechať svoje kolegyne, nemôžem opustiť svoju prácu, nemôžem tu nechať tieto deti.“

Biologickí rodičia týchto detí sa nachádzajú v cudzine a nevedia, ako by sa mohli dostať k svojim deťom.

Z toho tiež vyplývajú dva problémy – aké majú novorodenci občianstvo a kto sú ich zákonní zástupcovia. Podľa ukrajinských zákonov musia byť na potvrdenie ich štátnej príslušnosti prítomní ich biologickí rodičia. Tí bežne prichádzali na Ukrajinu týždeň pred narodením svojho potomka a po narodení tam zostávajú ďalšie týždne, aby vybavili potrebné papiere a mohli si dieťa vziať domov.

Pre vojnu však Ukrajina zavrela svoje hranice a rodičia sa tak k svojim deťom nemôžu dostať.

V kyjevskom úkryte

Ukrajina je jednou krajín, ktorá legálne ponúkajú možnosť náhradného materstva pre cudzincov za finančný poplatok. Okrem Ukrajiny je náhradné materstvo legálne v niektorých štátoch USA, v Indii a Rusku. Ročne sa s týmto cieľom na Ukrajine narodí okolo 2500 detí.

Podľa ukrajinského zákona musí žena, ktorá chce vynosiť dieťa pre cudzí pár, porodiť najprv vlastné dieťa.

Podľa zdrojov, na ktorý sa odvoláva denník New York Times, je momentálne tehotných okolo

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie