Denník N

Majú červené barety, učia sa strieľať a podporujú Putina. Ruských tínedžerov môžu povolať na Ukrajinu

Kadeti sa na hodine požiarnej prípravy učili techniku ​​správneho úchopu (držania) vzduchovej pištole a techniku ​​správneho mierenia. Foto - vk.com/unarmiaarh
Kadeti sa na hodine požiarnej prípravy učili techniku ​​správneho úchopu (držania) vzduchovej pištole a techniku ​​správneho mierenia. Foto – vk.com/unarmiaarh

Ruské hnutie Junarmija, v ktorom sú deti od 8 do 18 rokov, má už milión členov.

Ivan Mercalov je bežný ruský tínedžer, akých je kopec aj na Slovensku. Hrá na hudobnom nástroji, sleduje športy a ešte netuší, čím sa bude v dospelosti živiť.

No na rozdiel od iných európskych detí v jeho veku dokáže rozložiť a zložiť útočnú pušku za 30 sekúnd, napísal v roku 2019 Moscow Times.

Veronika Osipová má tiež len 17 rokov. Pochádza z Rostova na Done, má skvelé známky, hrá na harfe a chodí do elitnej hudobnej školy.

No okrem toho sa učí, ako strieľať z guľometu a hádzať granáty. Je rozhodnutá vstúpiť do ruskej armády.

„Chcem nasledovať príklad dievčat, ktoré pod guľkami a granátmi išli bojovať vo Veľkej vlasteneckej vojne. Ony nemali na výber, no ja mám a vybrala som si armádu,“ povedala v decembri pre New York Times.

Obidvoch tínedžerov spája, že sú členmi hnutia Junarmija. Ide o celoruské „vojensko-vlastenecké“ hnutie detí od 8 do 18 rokov, ktoré funguje len od roku 2016. No za ten čas už získalo podľa ich vlastnej stránky vyše milióna členov v každom regióne Ruskej federácie, dokonca je aktívne aj v Bielorusku, Arménsku či Kirgizsku.

Ich symbolom sú červené barety a v znaku majú orla s hviezdou.

Video: Zelenskyj: Vydržali sme už šesťkrát dlhšie, ako plánoval nepriateľ (s titulkami)

„Kdesi som čítala, že každé piate ruské dieťa je členom Junarmije, ale môže to byť len ich propaganda,“ hovorí pre Denník N Jonna Alavová, fínska analytička z Univerzity v Helsinkách, ktorá sa venovala tomuto hnutiu.

O hnutí Junarmija môžeme nasledujúce týždne počuť viac. Podľa ukrajinských zdrojov je možné, že niektoré z týchto detí sa na vojnu nebudú len „pripravovať a hrať“, ale že ju aj zažijú.

Ukrajinské tajné služby zverejnili rozkaz podpísaný ruským ministrom obrany Sergejom Šojguom, ktorý nariaďuje „zorganizovať zaradenie členov Junarmije do špeciálnej operácie na Ukrajine“. Hovorí sa o členoch vo veku 17 a 18 rokov. Pravosť materiálu nie je nezávisle potvrdená a ani to nemusí znamenať, že ruských tínedžerov skutočne nasadia v konflikte.

No podľa Ukrajincov to hovorí o veľkých stratách ruských vojakov, ktoré už budú musieť nahrádzať „deťmi“. Aj americké tajné služby tvrdia, že ruská armáda na Ukrajine prichádza o tisíc vojakov denne (zabitých, zranených a zajatých).

„Je veľmi ťažké povedať, či sú na to (členovia Junarmije) pripravení. Myslím si, že tí najlepší sú relatívne pripravení vojaci. Samozrejme, najskôr musia narukovať,“ povedala Alavová.

Zároveň však dodáva,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie