Denník N

Ako stredoškoláci vnímajú diskrimináciu, toleranciu a priestor na originalitu na Slovensku (výsledky súťaže Ľudia mimo šablóny)

Do súťaže Denníka N s názvom Ľudia mimo šablóny sa zapojilo 184 študentov stredných škôl. Zaujímalo nás, aké majú skúsenosti s toleranciou a diskrimináciou zapríčinenou vonkajšou alebo vnútornou odlišnosťou a či u nás dostáva dosť priestoru rôznorodosť a originalita.

Príspevky do súťaže boli v mnohom originálne a my vám za to ďakujeme!

Cez vaše úvahy, básne, rozprávania príbehov, ale aj kresby, fotografie a videá ste nám prezradili mnoho. Dozvedeli sme sa, ako citlivo vnímate posudzovanie a škatuľkovanie ľudí a akým prínosom pre vás aj pre celú spoločnosť môže byť dostatok priestoru na originalitu. Nevnímate ľudí mimo šablóny len vo svojom okolí – vidíte takého človeka aj v sebe. Kým niekto sa snahe o obmedzenie priestoru na vlastnú jedinečnosť rozhodol nepodvoliť, z iných výpovedí cítiť zatiaľ skrytú túžbu to dokázať.

Okolitý svet určuje nielen vzhľadové šablóny, ktoré nútia mladých ľudí sa zamýšľať nad tým, či sú dosť atraktívni, štíhli, vhodne oblečení, ale aj šablóny pre dušu. Nevynechali ste ani tému duševných chorôb, smútku a šikany.

Slovensko, v ktorom má miesto rasizmus, netolerancia, odsudzovanie LGBTI ľudí, ale aj veriacich, nie je krajinou, s ktorou ste stotožnení. Aj tak jej však dávate šancu – aj opisom pozitívnych skúseností.

V príspevkoch sa objavila aj aktuálna téma odídencov z vojnovej Ukrajiny a túžba mladých ľudí, aby sa na Slovensku nestali ľuďmi mimo šablóny.

Pre dospelých ste vytvorili výrazný priestor na zamyslenie sa nad vlastnými chybami.

Ďakujeme za každý jeden príspevok, za to, že ste nám dovolili nahliadnuť do vášho sveta. Ďakujeme za vašu otvorenosť a názory, ktoré by sme mali čítať a počúvať oveľa častejšie, než to robíme.

V každej kategórii sme stanovili prvé tri miesta, ktoré čaká finančná odmena 300, 200, 100 eur. Ocenení na ďalších miestach získajú po 50 eur.

V nasledujúcich dňoch sa s vami skontaktujeme, aby sme vám ceny odovzdali.

Práce posudzovala porota v zložení: Ria Gehrerová, Jana Močková, Filip Struhárik, Martina Koník a Ľudmila Kolesárová.

Vybrané práce budú zverejnené.

Kategória – TEXT

Víťazka: Paula Rybanská, 18 rokov, SG Futurum, Trenčín 

Text Pauly Rybanskej bol pre mňa výnimočný najmä tým, že svoju osobnú skúsenosť autorka opísala cez veľmi konkrétne situácie a spomienky. Vtiahla nás tým do svojho príbehu a nesnažila sa formulovať len filozofické odporúčania o tom, ako by svet mal a nemal vyzerať, ako to robili mnohí iní súťažiaci. Detaily, zážitky a príbehy dokážu čitateľa skvelo pripútať k textu. Ak autor alebo autorka navyše dokáže jednoducho a výstižne formulovať svoje myšlienky, výborne!

Zároveň chcem za texty poďakovať aj ďalším súťažiacim. Páčilo sa mi čítať o situáciách, ktoré mladých ľudí prinútili premýšľať o tom, kým sú, kým chcú byť a ako by podľa nich mal vyzerať svet, v ktorom chcú žiť. Ale som rada, že som si mohla prečítať aj texty plné rozčarovania a hnevu na to, aká je dnešná spoločnosť netolerantná, neprístupná, skostnatená a uzavretá do seba. Mnohí tínedžeri už zažili alebo boli svedkami diskriminácie, rasistického správania, nenávisti k LGBTI ľuďom, nepochopenia ľudí s poruchami správania, necitlivého prístupu k ľuďom s hendikepom a ďalších situácií, v ktorých sa sami cítili nepríjemne. Primalo ich to uvedomiť si, že už nemusia byť len pozorovateľmi svojho okolia, ale aktívne môžu a chcú do okolitého sveta zasahovať a meniť ho. A ak ho nedokážu meniť, môžu na tieto nespravodlivosti aspoň nahlas upozorňovať. Tak je to správne.

(Ria Gehrerová, redaktorka Denníka N a členka poroty)

2.miesto: Nina Bičanová (18), Gymnázium Pierra de Coubertina, Piešťany
3.miesto: Lenka Hardoňová (15), Gymnázium Cyrila Daxnera vo Vranove nad Topľou

Ďalšie ocenené:

Lara Badr (17), Gymnázium Dominika Tatarku, Poprad
Denisa Petrová (18), Gymnázium Leonarda Stöckela, Bardejov

Kategória – ART

Víťazka: Veronika Pepierniková, 19 rokov, Evanjelické lýceum, Vranovská 2, Bratislava

Celý komix tu.

2. miesto: Marietta Kollárová (18), Spojená škola, Tokajícka 24, Bratislava

3. miesto: Petronela Plaskurová (18), Spojená škola, Tokajícka 24, Bratislava

Celý komix tu.

Každý chce byť niečím originálny, ale čo tí, ktorí si svoju „originalitu“ nevybrali? Ktorých výnimočnosť sa nedá vyzliecť ako nová mikina ani odlíčiť ako make-up? Vizuálne prepracovaný komiks Veroniky Papiernikovej s ironickým nadhľadom nazerá na snahu oceňovať individualitu, ale len vo veľmi zúženom pohľade.

Marieta Kollárová formou vizuálne mimoriadne silného nápadu stvárnila nielen tému diskriminácie a rasizmu, ale i bodyshamingu a ageizmu, ktorému ženy z rôznych krajín čelia. Jej práca je minimalistická formou, ale nesmierne vrstevnatá vo svojej výpovedi.

Aj Petronela Plaskurová sa chytila témy spoločenského konformizmu a prejavov diskriminácie, zastrašovania či neznášanlivosti, ale i pocitov hanby a strachu na druhej strane, ktoré s tým všetkým súvisia. Vyrovnala sa s nimi bravúrne, a to najmä preto, že využila humor, hyperbolu a vytvorila komiksový príbeh o Elite Čiapkomačiek.

(Jana Močková, redaktorka Denníka N a členka poroty)

Zaujalo nás naozaj veľa prác, ktoré boli prepracované formou aj obsahom. Ďakujeme všetkým súťažiacim. Hoci nemôžeme oceniť všetkých, vybrali sme na odmenu 50 eur ešte nasledujúcu štvoricu:

Paulína Tomášová (15), Gymnázium Andreja Kmeťa, Banská Štiavnica
Timotej Škrepták (17), Stredná súkromná škola umeleckého priemyslu filmová v Košiciach
Chiara Bogáňová (16), Stredná odborná škola pedagogická, Turčianske Teplice
Ivana Gálová (17), Stredná odborná škola dopravy a služieb, Nové Zámky

Výber najlepších príspevkov v kategórii ART si pozrite tu.

Kategória – VIDEO

Víťazka: Ľudmila Uramová (18), Gymnázium Park mládeže 5, Košice 

2. miesto: Šimon Mináč (17), Súkromná škola umeleckého priemyslu filmová, Košice
3. miesto: Jakub Goldir (17) Škola umeleckého priemyslu, Svidník – Unseen Insane

Video Ľudmily Uramovej bolo najlepším zo všetkých. Autorka animáciou rozpráva príbeh o tom, ako potrebujeme rôznorodosť. Záleží jej na detailoch, dej graduje a šikovne používa zvukové efekty. Je veľmi sympatické, že sa púšťa do ťažkých vecí. Chce povedať niečo dôležité, má odvahu rozprávať priamočiary príbeh a neskrýva sa za efekty.

Šimonova piesočná animácia je veľmi pôsobivá. V kombinácii so zvukmi a ruchmi nás vtiahne do deja, postaví s povrazolezcom na lano pred voľbu prvého kroku. Počas necelej minúty a pol cítime napätie, oceňujeme odvahu a nakoniec, keď to nevyjde, chápeme, že ten krok bolo treba urobiť. Autor podľa môjho názoru spĺňa definíciu človeka mimo šablóny.

Sila Jakubovho videa s názvom Unseen Insane je v tom, že v pár záberoch upozorňuje na psychické problémy, ktoré svet okolo ignoruje. Dáta ukazujú, že slovenské zdravotníctvo nedokáže efektívne pomôcť mladým s psychickými ochoreniami. Jakub na malej ploche vystaval fragment znepokojivého príbehu – chalana s psychickým problémom posadil do školskej lavice. Ukazuje, že zasiahnuté sú aj deti a samy si to uvedomujú.
(Martina Koník, redaktorka Denníka N a členka poroty)

 

Ďalšia ocenená:

Sylvia Jamrichová (18), Spojená škola Tokajícka 24, Bratislava 18

Ďakujeme všetkým, ktorí sa do súťaže zapojili.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Ľudia mimo šablóny

Mladí

Slovensko

Teraz najčítanejšie