Denník N

Najlepšie príspevky v kategórii ART súťaže Ľudia mimo šablóny – komix, kresba aj fotografia

Do súťaže Denníka N s názvom Ľudia mimo šablóny sa zapojilo 184 študentov stredných škôl. Zaujímalo nás, aké majú mladí ľudia skúsenosti s toleranciou alebo diskrimináciou zapríčinenou vonkajšou alebo vnútornou odlišnosťou a či u nás dostáva dosť priestoru rôznorodosť a originalita.

Prinášame vám výber najlepších prác v kategórii Art spolu s hodnotením Jany Močkovej, redaktorky Denníka N a členky poroty.

1. Veronika Papierniková (19), Evanjelické Lýceum, Vranovská 2, Bratislava

Každý chce byť niečím originálny, ale čo tí, ktorí si svoju „originalitu“ nevybrali? Ktorých výnimočnosť sa nedá vyzliecť ako nová mikina ani odlíčiť ako mejkap? Vizuálne prepracovaný komiks Veroniky Papiernikovej s ironickým nadhľadom nazerá na snahu oceňovať individualitu, ale len vo veľmi zúženom pohľade.

Celý komix si môžete pozrieť TU.

2. Marietta Kollárová (18), Spojená škola, Tokajícka 24, Bratislava

Z diaľky možno vyzerajú rovnako, ale keď sa prizriete bližšie, zbadáte rozdiely, niekedy sú takmer nepostrehnuteľné, inokedy zásadné. Samozrejme, ako pre koho. Pozerajú sa jedna druhej priamo do očí, alebo je to odraz zrkadla, spoločnosti? Marieta Kollárová formou vizuálne mimoriadne silného nápadu stvárnila nielen tému diskriminácie a rasizmu, ale i bodyshamingu a ageizmu, ktorému ženy z rôznych krajín čelia. Jej práca je minimalistická formou, ale nesmierne vrstevnatá vo svojej výpovedi.


3. Petronela Plaskurová (18), Spojená škola, Tokajícka 24, Bratislava

Odtnite mu hlavu, nech nevytŕča z davu, spieva v jednej pesničke kapela Bez ladu a skladu. Aj Petronela Plaskurová sa chytila témy spoločenského konformizmu a prejavov diskriminácie, zastrašovania či neznášanlivosti, ale i pocitov hanby a strachu na druhej strane, ktoré s tým všetkým súvisia. Popasovala sa s nimi bravúrne, a to najmä preto, že využila humor, zveličenie a vytvorila komiksový príbeh o Elite Čiapkomačiek.

 

ĎALŠÍ OCENENÍ

Timotej Škrepták (17), Stredná súkromná škola umeleckého priemyslu filmová v Košiciach

Obrazy dnešných dní sú plné žien s deťmi, ktoré utekajú pred vojnou, a mužov, ktorí ostávajú brániť Ukrajinu. Timotejovi Škreptákovi sa podarilo spojiť ich aspoň symbolicky. Absencia mužov, otcov, dedov či bratov po boku žien je momentálne kdesi v úzadí, no tento mladý fotograf veľmi vnímavo a citlivo poukazuje na to obrovské prázdno a s ním spojené pocity strachu a neistoty, ktoré ich blízki prežívajú. Papierová šablóna v tomto obrázku symbolizuje ľudskú odvahu a schopnosť prekračovať vlastné limity.

Paulína Tomášová (15), Gymnázium Andreja Kmeťa Banská Štiavnica 

Časy, keď svetu žien vládli miery 90-60-90, sú už, našťastie, dávno preč, ale spoločnosť má ešte stále ďaleko od prijatia reálneho obrazu ženského tela. Paulína Tomášová pekným vizuálnym nápadom stvárnila tému bodyshamingu, ktorému stále čelí množstvo žien na celom svete. Nereálny obraz o ženskom tele už u malých dievčat spôsobuje pocity menejcennosti, úzkosti a nízkeho sebavedomia, čo sa môže rozvinúť do vážnejších problémov.

Chiara Bogáňová (16), Stredná odborná škola pedagogická Turčianske Teplice

Chiara Bogáňová nakreslila zdanlivo jednoduchý portrét mladej ženy. Tá žena má podľa viditeľných príznakov kožnú chorobu známu pod názvom vitiligo. Ide o stratu pigmentu, ktorá sa u mnohých začína najmä v kútikoch úst, okolo očí či na rukách. Hoci ide „len“ o kožný defekt, ľudia s touto chorobou sa často stretávajú s množstvom rôznych predsudkov a bolestivých pohľadov či komentárov okolia. Žena z portrétu neklopí oči k zemi. Pozerá sa nám priamo do očí. V jej pohľade je bolesť, ale aj odvaha, sila a zraniteľnosť. Dokážeme oceniť krásu, ktorá sa nezhoduje s našimi očakávaniami?


Ivana Gálová (17), Stredná odborná škola dopravy a služieb, Jesenského 1, Nové Zámky

Tento obrázok by mohol byť „vlajkou“ všetkých škôl, ktoré vedú deti k rovnosti príležitostí, škôl, kde sa deti cítia prijaté a rovnocenné, bez ohľadu na to, z akej krajiny prichádzajú, akým jazykom hovoria a aká identita sa v nich formuje.

Pozrite si kompletný zoznam víťazov v súťaži Ľudia mimo šablóny

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Ľudia mimo šablóny

Mladí

Slovensko

Teraz najčítanejšie