Denník N

Šéfka úradu na ochranu whistleblowerov: Ľudia chcú poukazovať na korupciu

Riaditeľka Úradu na ochranu oznamovateľov protispoločenskej činnosti Zuzana Dlugošová. Foto N - Tomáš Benedikovič
Riaditeľka Úradu na ochranu oznamovateľov protispoločenskej činnosti Zuzana Dlugošová. Foto N – Tomáš Benedikovič

Aj Úrad na ochranu oznamovateľov prostispoločenskej činnosti upozornil na odvážny čin novinárky Mariny Ovsiannikovovej, ktorá v priamom prenose ruskej televízie vystúpila s ukrajinskou vlajkou a s transparentom s nápisom „Nie vojne“. So šéfkou úradu Zuzanou Dlugošovou sme hovorili o tom, či aj toto je whistleblowerský počin. Alebo či taký bol prípad Filipa Rybaniča, o ktorom súdy stále nerozhodli. V rozhovore sa však dočítate aj o tom:

  • čo ukázal najnovší prieskum verejnej mienky o tom, či sú ľudia ochotní poukazovať na nekalé praktiky;
  • prečo sa ľudia radšej obrátia s oznámeniami o korupcii na zamestnávateľa ako na políciu či prokuratúru;
  • či sú zamestnávatelia pripravení takéto podnety riešiť;
  • aké prípady doposiaľ úrad na ochranu whistleblowerov dostal;
  • čo ľudí motivuje obrátiť sa na tento úrad a stať sa oznamovateľmi protispoločenskej činnosti.

Na Facebooku ste zverejnili príbeh novinárky Mariny Ovsiannikovovej, ktorá v ruskej televízii počas priameho prenosu vystúpila s ukrajinskou vlajkou a transparentom s nápisom „Nie vojne“. Je to prípad, do ktorého by na Slovensku vstúpil úrad a ochraňoval by ju, alebo to nemá s whistleblowingom nič spoločné? 

V rámci definície toho, ako vnímame whistleblowera, tento prípad nemá znaky whistleblowingu. Ale je to úzko prepojená téma, pretože každý whistleblower, teda každý dobromyseľný, sa chce postaviť za správnu vec. V situácii v Rusku, ktorú vnímame z médií, to bol akt nesmiernej, obrovskej občianskej odvahy. Niekedy je ten život taký prepletený, že občianska odvaha sa v jednej situácii ukáže vo forme whistleblowera, lebo oznámi niečo, čo sa následne vyšetruje, a niekde je to vo forme protestu. Na druhej strane to urobila v zamestnaní a cez médiá, čiže isté prvky whistleblowingu to určite malo. Za daných okolností má whistleblowing zmysel, keď posudzujete, akú ochranu jej môžete poskytnúť. V tomto prípade to bolo trošku o inom, ale bol to zároveň obrovský symbolický akt, ktorý poukázal na nekalú praktiku podvádzania, propagandy cez vlastné štátne médium. Nikto nečakal, že teraz by mal nastúpiť mechanizmus ochrany whistleblowera.

Odkazom tohto statusu bolo, že v „kľúčových chvíľach môžu zodpovední a odvážni jednotlivci hýbať svetom“. Spomeniete si na podobne silný prípad zo Slovenska?

Vďaka oceneniu Biela vrana, ktoré urobilo obrovský kus práce na spoločenskom oceňovaní whistleblowerov a whistleblowerom podobných aktivistov alebo odvážnych, sme sa podozvedali o množstve zaujímavých príbehov ľudí, ktorí poukázali na závažné nekalé praktiky a potom čelili vážnym odvetám svojho okolia alebo zamestnávateľa. Takými prípadmi sú Ľubica Lapinová z Národného lesníckeho centra, Zuzana Pechočiaková z Nitry, bývalý policajt Jozef Žaťko z Úradu na ochranu ústavných činiteľov, ktorý odhalil machinácie pri spotrebe pohonných látok. Nemerala by som to vždy len objemom peňažných prostriedkov. Médiá sa často pýtajú, koľko miliónov či státisícov sme zachránili. Tieto peniaze sú určite dôležité a bude sa na to pýtať aj Európska únia, aby merala efektivitu svojej smernice, ale ja vnímam, že niektoré prípady sú drobné, čo do rozsahu, ale významné, čo do spoločenského efektu alebo motivácie ďalších ľudí, alebo odstrašenia páchateľov, ktorí si mysleli, že mohli beztrestne šafáriť s verejnými prostriedkami. Je kľúčové, aby sme každého takého človeka ocenili, a ak treba, aj ochránili. Nepovedala by som teda, že je jeden hrdina, ale možno ich je veľa a mnohých ani nepoznáme.

Ako whistleblower sa spomína Filip Rybanič, i keď mnohí to spochybňujú. Prípad tohto bývalého poslaneckého asistenta z SaS, ktorý pracoval v Tatrabanke a nahliadol tam na bankový účet vtedajšieho ministra vnútra Roberta Kaliňáka, opäť ožil po rozhodnutí Najvyššieho súdu, ktorý mu dal za pravdu v dovolaní. Stále sledujete jeho prípad?

Sledujem, ale zatiaľ som nečítala rozhodnutie Najvyššieho súdu. Viem, že jeho prípad vrátil na krajský súd. Ja som sa však v danej legislatívnej situácie stotožnila s rozhodnutím krajského súdu. Ten pomerne kreatívnym spôsobom vyhodnotil jeho trest a vyhodnotil jeho situáciu aj s ohľadom na otázky verejného záujmu, na ktoré poukázal. Nepodliezol však zákon v tom, že Trestný zákon porušený nebol. Štát v tomto prípade postupoval korektne. Myslím si však, že ak to aj nebol prípad Filipa Rybaniča, pretože okolnosti toho, ako získal informácie, sú do istej miery kontroverzné, tak pokiaľ ide o odhalenie podvodov týkajúcich sa finančných inštitúcií, akt whistleblowingu by mal byť oslobodený od rizika trestného stíhania. Som o tom úprimne presvedčená a mnohé štáty to tak upravené majú. Nemyslím si, že existuje legitímny dôvod vyťahovať bankový sektor z takejto špecifickej ochrany. Naopak, pokiaľ ide o pranie špinavých peňazí či machinácie cez bankové inštitúcie, tie najväčšie whistleblowerské kauzy, ktoré sa v zahraničí diali, boli odhalené aj cez veľké bankové inštitúcie.

Čakáte na finálny verdikt v tejto kauze, aby úrad vedel, ako sa v podobných situáciách nastaviť? 

Už nečakám veľký zlom. Skôr čakám, že by zmena legislatívy mohla pomôcť tomu, aby sme bankový sektor neprotežovali a nehrozili aj dobromyseľným whistleblowerom za prezradenie bankového tajomstva. Vnímam to tak, že prípad Rybanič na to nebude mať veľký vplyv.

Po pol roku činnosti ste si dali urobiť prieskum verejnej mienky. Z neho vyplýva, že zhruba 60 percent ľudí je ochotných oznámiť korupciu, ak sa o nej dozvie. Je to dobré číslo? 

Toto číslo je viac povzbudzujúce ako tie, ktoré som videla doposiaľ. Transparency International Slovensko robilo a stále robí podobný prieskum, aj keď u nich otázka znie trochu inak. My sme urobili istú nadstavbu, ktorá nám poskytla o čosi pozitívnejší obraz o Slovensku.

V čom bola tá nadstavba? 

My sme sa ľudí

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Úrad na ochranu whistleblowerov

Slovensko

Teraz najčítanejšie