Denník N

Rodičom z Ukrajiny štát nepomáha nájsť školu pre ich deti. Bratislavské škôlky sú už takmer plné

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Za posledné dva týždne volalo Anne Symingtonovej-Maarovej asi štyridsať rodičov. Chceli dať svoje deti do jej škôlky v Bratislave, veľkú väčšinu musela odmietnuť. Do malej súkromnej škôlky Rozmanita mohla prijať iba štyri deti z Ukrajiny.

Telefón neustále zvoní aj Hanke Závodnej z detského kútika v Petržalke, ktorý otvorili iba pre ukrajinské deti. Do malého kútiku môžu zobrať 20 malých Ukrajincov, o pomoc prosia desiatky ďalších rodičov. „Moje číslo sa asi rozšírilo po internete, pretože mi volajú aj zúfalí rodičia, ktorí chcú poradiť, ako nájsť miesto v škole,“ hovorí Závodná.

Slovenské školy prijali už 3400 detí z Ukrajiny, pričom ich počet rýchlo rastie a od minulého týždňa sa takmer zdvojnásobil. Najviac detí prichádza do škôl v Bratislavskom kraji, kapacity v hlavnom meste sa však rýchlo napĺňajú. Petržalka hlási, že v škôlkach už nemá voľné miesta, na strop narazili už aj v Ružinove – ide o dve najväčšie časti hlavného mesta.

Ľudia z terénu kritizujú, že ministerstvo školstva nepomáha rodičom hľadať správnu školu alebo sa vôbec zorientovať v cudzom školskom systéme.

Ako pomôcť zorientovať sa

Ako si dnes rodičia z Ukrajiny nájdu miesto v škole? Môžu sa obrátiť na tri miesta. Po prvé, môžu osloviť priamo tú školu, do ktorej sa chcú zapísať.

Po druhé, môžu osloviť zriaďovateľa – teda obec v prípade verejných škôlok a základných škôl, pri stredných školách kraj alebo v prípade súkromných škôl majiteľa školy.

Alebo sa môžu obrátiť na regionálne úrady školskej správy, ktoré sú v každom kraji.

Rodičov utekajúcich pred vojnou tak čaká byrokracia, ktorá by bola náročná aj pre Slováka. Ľudia z terénu tvrdia, že rodičia z Ukrajiny nezvládajú tento proces sami a zúfalo hľadajú pomoc všade, kde sa dá.

Na Slovensko prišlo viac ako 250-tisíc utečencov z Ukrajiny, o dočasné útočisko požiadalo viac ako 47-tisíc z nich. Len za pondelok prišlo na Slovensko viac ako tisíc detí.

V materských školách je zaradených k utorku 159 detí. Základné školy navštevuje 2988 žiakov, 326 je stredoškolákov.

Posledné týždne prebrali úlohu štátu Anna Symington-Maar a Hanka Závodná, ktoré sa stali koordinátorkami a snažili sa ukrajinským rodičom pomôcť nájsť školu pre ich deti.

„Nie sú zorientovaní, nevedia, ako dlho ostanú v bývaní, ktoré si zariadili. Najťažšie je pre nich

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Branislav Gröhling

Školstvo

Vojna na Ukrajine

Slovensko

Teraz najčítanejšie