Denník N

Za úmyselnú otravu dravého vtáka hrozí väzenie, napriek tomu dravce hynú po desiatkach

Foto – Jozef Chavko
Foto – Jozef Chavko

Trávenie a strieľanie dravcov na Slovensku je veľkým problémom, vtáky prekážajú poľovníkom aj chovateľom holubov. Ide pritom o vzácne a ohrozené druhy, ako sokol rároh či orol kráľovský.

Pred dvoma týždňami sa na Poľane našla mŕtva orlica. Ochranári mali podozrenie na úmyselnú otravu, tá sa napokon nepotvrdila.

Trávenie a strieľanie dravcov na Slovensku je však veľkým problémom – predovšetkým v jarnom období, keď vtáky hniezdia. Pri smrti jedného alebo oboch rodičov ostávajú mláďatá samy a uhynú hladom alebo na podchladenie či sa, naopak, utrápia na prudkom slnku.

V niektorých prípadoch sa naraz nájdu desiatky mŕtvych vtákov. „Mali sme prípad pri Majcichove, keď sme na poli našli približne 50 uhynutých dravcov a medzi nimi aj také vzácne druhy ako sokoly rárohy,“ hovorí Jozef Chavko, predseda mimovládnej organizácie Ochrana dravcov na Slovensku. Sokol rároh je jedným z najohrozenejších druhov dravcov v rámci celej Európy, na Slovensku žije len okolo 40 párov.

V rozhovore sa dočítate:

  • komu dravce prekážajú,
  • aká je ich úloha v prírode,
  • či bol už niekto odsúdený za vtáčiu kriminalitu.

Kto trávi dravce na Slovensku a prečo?

Hlavným motívom trávenia je, že dravce sú považované za konkurenciu pri love poľovnej zveri. Ak vlk uloví jeleňa, tak sa to nepáči určitej skupine ľudí, ktorá ho tiež loví. To isté je aj s dravými vtákmi. Sú obviňované, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Ochrana prírody

Príroda

Rozhovory

Životné prostredie

Slovensko

Teraz najčítanejšie