Denník N

Ronaldo sa urazil a nikto nevie, či nepredstieral zranenie. Aj to je Manchester United, ktorý čaká kľúčové leto

Cristiano Ronaldo a Ralph Rangnick. Foto - TASR/AP
Cristiano Ronaldo a Ralph Rangnick. Foto – TASR/AP

Manchester United hrá v sobotu proti Leicestru, v tabuľke Premier League je šiesty a na štvrtý Arsenal stráca štyri body, pričom Arsenal má zápas k dobru.

Na tom momente bolo čosi symptomatické. Kapitán tímu Harry Maguire odchádzal predčasne z ihriska za nepríjemného bučania vlastných fanúšikov.

Kapitánsku pásku podal striedajúcemu Nemanjovi Matićovi, ktorý však nevedel, čo s ňou, tak ju podal rovnako váhajúcemu stopérovi Raphaelovi Varanemu.

Manchester United vtedy zažil ďalší z frustrujúcich futbalových večerov, keď na vlastnom trávniku podľahol Atléticu Madrid (0:1) a po slabom výkone vypadol z Ligy majstrov v osemfinále.

„Rokov bez trofeje je už priveľa. Chceme víťaziť a nielen bojovať o štvrté miesto,“ hovoril sklamaný brankár David De Gea.

„Hlavným rozdielom bolo, že Atlético Madrid má hráčov, na ktorých sa dá spoľahnúť, že prídu na ihrisko a urobia všetko, čo im povie ich tréner. Na druhej strane bol Manchester United s hráčmi, ktorí sa na seba pozerajú a rozmýšľajú, kto im pomôže, kto vytiahne čarovný prútik a vyhrá zápas,“ hovoril po zápase v štúdiu Sky Sports Rio Ferdinand, ktorý obrane United šéfoval 12 rokov a dnes pracuje ako pundit (televízny odborník).

Jeho niekdajší spoluhráč a rovnako legenda Manchestru United Paul Scholes išiel ešte ďalej, keď povedal: „Rozdiel bol aj na lavičke. Atlético Madrid má skrátka lepšieho trénera, ktorý vie, čo musí urobiť, aby dosiahol výsledky.“

Problémov súčasného Manchestru United je toľko, že ak vytiahnete ktorýkoľvek z nich v ktoromkoľvek momente, budete mať zrejme pravdu. Ale pekne po poriadku.

V tomto texte sa dozviete:

  • koľko minul Manchester United na nových posilách od odchodu sira Alexa Fergusona a prečo to nefunguje;
  • kto sú najväčší trénerskí favoriti, ktorí by klub mali prebrať v lete;
  • prečo Cristiano Ronaldo počas manchesterského derby odletel do Portugalska a čo povedal spoluhráčom;
  • čo musí urobiť Manchester United, aby sa vrátil na pozíciu jedného z najlepších klubov na svete.

Slávni tréneri na smiech

Na konci sezóny 2012/2013 opustil klub sir Alex Ferguson. Koniec éry, písal britský Guardian, keď napokon legendárny kouč skutočne po 27 rokoch skončil.

Od toho momentu uplynulo 9 rokov a United vymenil štyroch trénerov, pričom teraz je na lavičke piaty.

David Moyes vydržal desať mesiacov, aby ho následne nahradil Louis van Gaal, futbalový pragmatik, ktorý mal najlepšie roky už za sebou. Jediným svetlým van Gaalovým momentom bol triumf v FA Cupe, no dva dni po ňom dostal výpoveď.

Keď to nevyšlo s ním, výkonný riaditeľ klubu Ed Woodward angažoval Josého Mourinha, ktorý si za dva roky na lavičke stihol pohnevať vedenie, členov tímu aj fanúšikov. V tomto ohľade sa najlepšie javí následné trénerské meno – Ole Gunnar Solskjær. Ten bol pozitívnejšou silou v klube, naratívne sa dal zabaliť aj do pojmu „legenda klubu“,  chýbala mu však dostatočná taktická vyzretosť a skúsenosti.

V novembri minulého roka SkySports vypočítal, že keby sa hrala jedna sezóna bez prerušenia od momentu, ako sir Alex opustil Old Trafford, Manchester United by bol v tabuľke Premier League

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

Premier League

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie