Denník N

Keď je na zozname zranených vojakov viac Mogamedov ako Maximov. Ako sa ruská vojna na Ukrajine dotýka menšín

Ukrajinský vojak obhliada zničenú ruskú techniku. Foto - TASR/AP
Ukrajinský vojak obhliada zničenú ruskú techniku. Foto – TASR/AP

Jedným z vysvetlení je, že obyvatelia Ruskej federácie, ktorí nie sú slovanského pôvodu a žijú v odľahlejších a tradičnejších oblastiach, majú zvyčajne viac detí.

Arman Narynbajev, Ali Batyrov, Temirlan Jasagulov, Rysbek Nurpejsov, Anvar Irkaliev, Ajnur Nurmakov, Alexandr Bezusov – to je oficiálny zoznam mužov z Astrachánskej oblasti, ktorí padli na Ukrajine.

Analytik Kamil Galeev, ktorý pôsobil na univerzite St. Andrews a aj vo Wilsonovom centre vo Washingtone a vojnu na Ukrajine podrobne a často komentuje na Twitteri, tvrdí, že aj tento na pohľad suchý úradný záznam ukazuje, že medzi mŕtvymi a zranenými ruskými vojakmi sú nepomerne viac zastúpení muži z etnických menšín.

Astrachánska oblasť je jedným z 83 celkov Ruskej federácie. Má asi milión obyvateľov a najvyššie zastúpenie kazašskej menšiny (14 percent) v Ruskej federácii. V oblasti žijú ešte ďalšie menšiny, Rusov je tam majorita – 67 percent. Galeev upozorňuje, že na zozname padlých je jedno jediné ruské meno a priezvisko. Vyjadrené v číslach – Kazachov je v Astrachánskej oblasti 14 percent a tvoria 85 percent doteraz potvrdených obetí, Rusov je 67 percent a jedna ich obeť predstavuje 15 percent zo zoznamu.

Video: Zelenskyj: Vydržali sme už šesťkrát dlhšie, ako plánoval nepriateľ (s titulkami)

 

Galeev má k dispozícii napríklad aj zoznam zranených vojakov hospitalizovaných v nemocnici v Rostove. Na jednom liste rozmeru A4 je uvedených 44 mien a priezvisk. Najčastejšie prvé meno nie je Alexander alebo Maxim, či iné ruské meno, ale Mogamed, čo je ruská verzia mena Muhammad. Viac ako polovica priezvisk na uvedenom zozname je podľa Galeeva dagestanských.

Nemáme, samozrejme, všetky údaje o padlých či zranených ruských vojakoch, nepoznáme ani presnú etnickú štruktúru jednotlivých vojenských zložiek, no Galeev, ale aj ďalšie zdroje majú k dispozícii niekoľko vysvetlení tejto disproporcie.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie