Denník N

tl;dr Ukrajina už vo vojne vyhráva

Ilustračné foto - Jumpstory.com
Ilustračné foto – Jumpstory.com

Newsletter tl;dr vyberá to najzaujímavejšie zo zahraničnej tlače.

S odvážnym titulkom „Prečo Západ ešte nepriznáva, že Ukrajina vyhráva“ prišiel v časopise Atlantic Eliot A. Cohen, ktorý pracoval na americkom ministerstve zahraničia a dnes je profesorom pre medzinárodné štúdiá na Univerzite Johnsa Hopkinsa.

Cohen začína pozorovaním z čias svojho pôsobenia v Iraku, že názor ľudí na priebeh vojny väčšinou zaostáva za reálnou situáciou na bojisku o dva až štyri týždne. Dnes je prevládajúcim názorom, že ruský postup sa zastavil a nastáva pat, ale v skutočnosti je podľa neho pravdepodobnejšie, že Ukrajina už vyhráva.

„Väčšina odborníkov na ruskú armádu predpovedala najskôr jej rýchle víťazstvo; potom že prišla pauza a Rusi sa poučia zo svojich chýb a preskupia; potom že situácia Rusov sa zlepší, keď začnú rešpektovať svoju vlastnú doktrínu; a teraz mrmlú, že všetko sa ešte môže zmeniť, vojna nie je na konci a početná výhoda je stále na strane Rusov,” píše Cohen.

Na dianie sa podľa neho väčšina expertov pozerá príliš pesimisticky aj preto, že roky fascinovane sledovali vyzbrojovanie ruskej armády, ale takmer nikto nie je odborníkom na ukrajinskú armádu a Západ podceňuje, aké pokroky aj vďaka výcviku od Američanov, Britov a Kanaďanov od roku 2014 urobila.

„Ukrajinci sú nielen motivovaní, ale aj takticky zdatní, dokážu integrovať pechotu s protitankovými zbraňami, dronmi a delostrelectvom a opakovane porážajú oveľa väčšie ruské jednotky,“ hovorí Cohen.

Západní experti dávajú dôraz na technológie a počty vojakov, ale podceňujú ľudský faktor, ktorý nie je také jednoduché analyzovať. Ukrajinskí dôstojníci na bojisku sú motivovaní a dobre vycvičení, kým ruskí slabí a skorumpovaní. Pri tomto nastavení Rusi nedokážu sofistikovanú techniku vôbec efektívne využívať.

Tu sú niektoré dôvody, pre ktoré americký expert hovorí, že priebeh vojny sa už otočil:

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

tl;dr zo zahraničnej tlače

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie