Denník N

Orbán zostal sám. Jeho poľskí spojenci maďarskému postoju k Rusku nerozumejú

Viktor Orbán a jeho doterajší spojenec Jaroslaw Kaczynski. Foto – TASR/AP
Viktor Orbán a jeho doterajší spojenec Jaroslaw Kaczynski. Foto – TASR/AP

Ruská vojna proti Ukrajine naštrbila tradičné poľsko-maďarské priateľstvo, ktoré bolo základným prvkom neliberálneho režimu Viktora Orbána.

Oslavy dňa poľsko-maďarského priateľstva sa v roku 2022 nekonajú. Deň poľsko-maďarského priateľstva je 23. marca, na čom sa dohodli poslanci maďarského a poľského parlamentu ešte v roku 2007. Oslavy s účasťou vysokých štátnych funkcionárov sa konajú každý rok v inom meste. Teraz to malo byť poľské mesto Bochnia.

Úrad poľského prezidenta Andrzeja Dudu však pred niekoľkými dňami vydal stanovisko, že sa oslavy tento rok vzhľadom na vojnu na Ukrajine odložia „na základe vzájomnej dohody oboch strán“.

Poľské stanovisko je sformulované zdržanlivo, je to však ďalší signál, že sa poľsko-maďarské vzťahy po vypuknutí vojny na Ukrajine pokazili a nová situácia môže zmeniť spojenecké pomery v strednej Európe.

Denník N zisťoval, ako sa zmenili poľsko-maďarské vzťahy s pomocou odborníka na Poľsko z Maďarska a odborníka na Maďarsko z Poľska.

Polak, Węgier, dwa bratanki

Vzťahy týchto dvoch štátov sú historicky veľmi dobré dlhodobo. Solidarita medzi týmito dvoma národmi sprevádzala dôležité udalosti 20. storočia. Maďarská revolúcia v roku 1956 sa začínala ako protest, ktorý bol prejavom sympatie k Poliakom z mesta Poznań, proti ktorým použili komunisti násilie. Maďarská demokratická opozícia vnímala veľmi citlivo udalosti v Poľsku v roku 1981 po vyhlásení výnimočného stavu a po roku 1990 sa Varšava stala pevným spojencom Budapešti.

Situácia sa zmenila po roku 2010. Viktor Orbán hľadal v Poľsku spojencov, s ktorými by mohol bojovať proti liberálnym hodnotám. Po poľských voľbách v roku 2015 si takýchto spojencov našiel – strana PiS začala veľmi úzku spoluprácu s Fideszom a navzájom sa inšpirovali v „neliberálnych praktikách“: v potláčaní slobodných médií, v ovládaní súdnictva, v útokoch proti menšinám.

Poľsko-maďarské neliberálne spojenectvo sa pustilo do najťažšej bitky s Európskou úniou koncom roka 2020, keď spoločne vetovali európsky rozpočet a plán obnovy. Nedokázali však zabrániť tomu, aby EÚ schválila mechanizmus, ktorým spája vyplácanie európskych peňazí s kontrolou právneho štátu. Mechanizmus prijali a Maďarsku a Poľsku hrozí, že peniaze z Bruselu nedostanú.

Poliaci sa čudujú

Situácia sa radikálne zmenila ruským útokom proti Ukrajine.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Viktor Orbán

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie