Denník N

Poslanci schválili reformu vysokých škôl, proti ktorej sa búrili akademici. Mení voľbu rektora aj štúdium pre Ukrajincov

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Po viac ako roku protestov, rokovaní a kompromisov schválil parlament novelu vysokoškolského zákona. Oproti pôvodnému návrhu je omnoho miernejšia. Zásadnou zmenou je, že rektora vysokej školy nebudú voliť len akademici, ale aj ľudia zvonku. Rektor by sa mal voliť transparentnejšie a na miesta profesorov budú môcť ľahšie nastúpiť aj ľudia zo zahraničia.

Prijatie novely zákona o vysokých školách znamená, že Slovensko splní míľnik plánu obnovy, z ktorého na reformu vysokých škôl dostaneme od Európskej únie viac ako 200 miliónov eur. Zákon ešte musí posúdiť prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá má právomoc vrátiť ho do Národnej rady.

Novela mala priniesť zásadnú reformu vysokých škôl, no tie sa proti nej búrili a označovali ju za koniec akademických slobôd. Odborníci, naopak, tvrdili, že akademická obec je príliš uzavretá do seba a potrebuje sa otvoriť.

Dosiahlo sa maximum možného

Prvý protest spustili vysoké školy vlani v marci, keď ministerstvo školstva novelu zákona prvýkrát predstavilo. Vysoké školy ju označovali za návrat do stavu spred Nežnej revolúcie a kritizovali, že vznikla bez diskusie s nimi.

Celý rok trvali zdĺhavé diskusie a nakoniec novela zákona prešla toľkými úpravami, že pozmeňujúci návrh čítal poslanec Richard Vašečka v parlamente takmer polhodinu. Nakoniec zákon podporila pohodlná väčšina 86 koaličných poslancov zo 133 prítomných. Proti bolo 43 poslancov, išlo iba o poslancov opozície. Zdržali sa štyria poslanci, medzi nimi aj Tomáš Valášek, ktorý odišiel z klubu Za ľudí a dnes je členom Progresívneho Slovenska.

„Myslím si, že sa dosiahlo maximum možného. Ide o zmeny, ktoré menia mocenské centrá na vysokých školách, čo nikdy nie je ľahké,“ komentuje Renáta Hall, poradkyňa premiéra pre vysoké školy. Podľa nej sa reformy robili na etapy aj v zahraničí. „Je teda podľa mňa úplne v poriadku, ak to tak je aj u nás. Skokové zmeny sa

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Branislav Gröhling

Plán obnovy EÚ

Školstvo

Slovensko

Teraz najčítanejšie