Denník N

Pero je môj kalašnikov. Ale keď to bude potrebné, pôjdem brániť svoju krajinu, hovorí ukrajinský dizajnér Mykola Kovalenko

Mykola Kovalenko a jeho plagáty na podporu Ukrajine. Foto N - Tomáš Benedikovič
Mykola Kovalenko a jeho plagáty na podporu Ukrajine. Foto N – Tomáš Benedikovič

Jeho plagátmi sme naplnili celé štvrtkové vydanie novín.

Každé ráno sa zobudí, prejde správy a urobí nový plagát. Ale niekedy správy ani nepozerá a urobí ho aj tak. Ráno či večer, na tom tiež nezáleží. Vie presne, čo chce povedať. V akúkoľvek hodinu dňa.

„Nenávidím Putina. Chcem, aby odišiel. Aby nechal Ukrajinu na pokoji. Aby sa vojna skončila,“ vraví Mykola Kovalenko.

Ako grafický dizajnér začínal v Kyjeve v 90. rokoch, kde sa vypracoval na art directora a dizajnéra uznávaných reklamných agentúr s medzinárodným renomé. Od roku 2015 pôsobí v Bratislave.

Dnes je na Slovensku spolu s ním už aj jeho sestra, zvyšok rodiny a množstvo kamarátov je stále doma. Robia, čo sa dá. O to isté sa snaží aj on tu, tým, čo vie najlepšie. „Pero je môj kalašnikov. Ale keď to bude potrebné, pôjdem brániť svoju krajinu.“

© Mykola Kovalenko
© Mykola Kovalenko
© Mykola Kovalenko
© Mykola Kovalenko
© Mykola Kovalenko

Celá krajina sa nedá vymeniť

Správy o bombardovaní sa k nemu vo štvrtok 24. februára dostali cez Facebook. Čítal a neveril. „Katastrofa. Ešte stále neverím, nerozumiem tomu,“ hovorí Mykola Kovalenko.
Tam, kde vyrastal, sa už po uliciach premávajú ruské tanky. Pochádza zo Záporožia, študoval na univerzite v Donecku a neskôr na kyjevskom inštitúte umenia a dizajnu Mychajla Boyčuka.

„Ukrajina nie je Gruzínsko. Je to

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Umelecké noviny

Vizuálne umenie

Vojna na Ukrajine

Kultúra

Teraz najčítanejšie