Denník N

Osud Ukrajiny a Putina určí sedem historických síl

Ilustrácia – Vizár
Ilustrácia – Vizár

Dosiahne Rusko víťazstvo? Môžu ho zastaviť sankcie? Môže Putin použiť jadrové zbrane? Je Čína za vojnu alebo za mier? Minulosť ponúka indície, i keď žiadne isté odpovede.

Autor je britsko-americký historik

To, čo robí históriu tak ťažko predvídateľnou – dôvod, prečo neexistuje žiadny jasný „cyklus“ dejín, ktorý by nám umožňoval prorokovať budúcnosť –, je to, že väčšina katastrof prichádza nečakane. Na rozdiel od hurikánov a autonehôd, ktorým môžeme pripisovať aspoň nejakú pravdepodobnosť, sa najväčšie katastrofy (pandémie a vojny) riadia právom mocnejšieho alebo náhodným rozdelením. Patria do ríše neistoty alebo toho, čo Nassim Nicholas Taleb vo svojej knihe Čierna labuť nazýva Extremistanom. Sú ako cunami, nie ako príliv a odliv.

Navyše, ako som už napísal vo svojej knihe Doom, katastrofy neprichádzajú v predvídateľnom poradí. To najrozumnejšie, čo sa k tomu dá povedať, je, že máme tendenciu nezaznamenať rovnakú katastrofu dvakrát za sebou. Tentoraz sme prešli od moru k vojne. V roku 1918 to bolo od vojny k moru. A storočná vojna sa začala osem rokov pred tým, ako Anglicko zasiahla čierna smrť.

Nie všetko v histórii je, samozrejme, náhodné. Začiatkom tohto roka už nebolo ťažké predvídať ruskú inváziu na Ukrajinu. Stačilo len brať ruského prezidenta Vladimira Putina doslovne a vážne, keď tvrdil, že ruský a ukrajinský národ sú jedným a že možnosť, že sa Ukrajina stane členom Severoatlantickej aliancie alebo Európskej únie, je červenou čiarou; a že západné hrozby ekonomických sankcií ho neodradia.

Teraz, keď vojna trvá už štyri týždne, je však možné robiť oveľa zložitejšie predpovede. Zdá sa, že tu funguje sedem odlišných historických procesov, hoci nie je jasné, ktorý ide najrýchlejšie. Ale jediné, čo môžeme urobiť, je aplikovať skúsenosti z histórie, pretože neexistuje politologický či ekonomický model, ktorý by nám v dnešnej situácii skutočne pomohol.

1. Podarí sa Rusom dobyť Kyjiv za pár týždňov alebo sa to nepodarí nikdy?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Komentáre

Teraz najčítanejšie