Denník N

Namiesto „my chceme gól“ kričia „zrežte ich“. Fínski futbalisti uspeli vďaka filozofii sisu

Lukáš Hrádecký v roku 2014 v zápase proti Slovensku. Foto – TASR/Michal Svítok
Lukáš Hrádecký v roku 2014 v zápase proti Slovensku. Foto – TASR/Michal Svítok

Slovensko nastúpi v utorok v prípravnom zápase proti Fínsku.

Jún 2021 bol pre fínsky futbal historickým mesiacom. Tamojšia reprezentácia sa po prvý raz v histórii kvalifikovala na vrcholový turnaj. V prvom dueli na Eure s Dánskom prekvapujúco zvíťazila 1:0. Jej úspech však zatienil fakt, že sa to stalo v zápase, ktorý poznamenal kolaps dánskeho záložníka Christiana Eriksena priamo na ihrisku.

Fíni v ďalších dvoch dueloch proti Rusku a Belgicku prehrali. V skupine skončili tretí a vypadli, ale napriek tomu vytvorili jeden z najkrajších príbehov šampionátu.

Fínsko nehralo žiadny romantický futbal. Spoliehalo sa na defenzívnu formáciu 5-3-2 a opatrnosť. Jeho herný štýl bol však skvelou ukážkou kolektivizmu. Na Eure bolo vidieť tím, ktorý nemal veľké hviezdy, ale dokázal čeliť aj silnejším tímom.

Fínsko preto začali prirovnávať k blízkemu Islandu. Ten sa na Eure 2016 dostal až do štvrťfinále a postúpil na ďalšie MS. Fínsku to v kvalifikácii do Kataru nevyšlo, ale tamojší futbal napreduje.

„Medzi nami naozaj existuje veľa podobností,“ súhlasí publicista Rich Nelson. „Fínsko aj Island vo veľkom investovali do krytých ihrísk, pretože Fínsko na to dostalo aj veľa peňazí z UEFA a FIFA. Taktiež sa peniaze vložili do výchovy trénerov a mládeže, pričom futbal získal väčšiu popularitu. Generácie, ktoré z toho profitovali, však ešte nedorástli, preto uvidíme ten vplyv až o niekoľko rokov,“ dodal.

Mužstvo neťahajú žiadne hviezdne egá. Jednou z jeho najväčších opôr je brankár Lukáš Hrádecký z Bayeru Leverkusen. Ten sa narodil v novembri 1989 v Bratislave, ale jeho otec o pár mesiacov neskôr odišiel hrať volejbal do Fínska a presťahovala sa s ním celá rodina.

Hrádecký vo futbale reprezentuje Fínsko, ale napríklad v hokeji je fanúšikom Slovenska.

A fínski fanúšikovia ho zbožňujú. Keď Fínsko doma vyhralo nad Bieloruskom, Hrádecký začal oslavovať s divákmi, ktorí sedeli za jeho bránou. Od jedného z nich si zobral

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

Ofsajd

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie