Denník N

Buď odídete rýchlo a dobrovoľne, alebo rýchlo a nedobrovoľne. Albrightová mala tvrdý jazyk a čo nepovedala slovami, dodala brošňami

Madeleine Albrightová. Foto - TASR/AP
Madeleine Albrightová. Foto – TASR/AP

Rodáčka z Československa Madeleine Albrightová obhajovala Kosovo, postavila sa Miloševičovi a presvedčila Rusko a aj skeptický americký senát, aby nechali do NATO vstúpiť Poľsko, Maďarsko a Česko.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Deň pred ruskou inváziou na Ukrajine uverejnil denník The New York Times komentár, ktorý napísala Madeleine Albrightová, utečenka z Československa, ktorá sa v 90. rokoch ako prvá žena stala ministerkou zahraničných vecí USA.

V komentári spomínala na to, ako prvýkrát v roku 2000 stretla Putina. Dojmy, ktoré v nej zanechal, si spisovala v lietadle cestou domov. „Putin je malý a bledý… taký chladný, že je takmer plaz.“

V komentári zhodnotila aj aktuálnu situáciu po tom, ako Putin nahnal vojská na ukrajinské hranice a vyhlásil samostatnosť Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky. Po mesiaci môžeme povedať, že mnohé predpovedala správne. Madeleine Albrightová bola skutočná expertka na zahraničnú politiku.

Presne mesiac po uverejnení komentára editori The New York Times pridali do hlavičky malú poznámku. „Toto bol jej posledný text pre Times Opinion.“

Madeleine Albrightová v stredu 23. marca zomrela. Mala 84 rokov.

Madeleine Albrightová s americkými vojakmi. Foto – TASR/AP

Ak len pár slovami

„So zármutkom oznamujeme, že Dr. Madeleine Albrightová,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kosovo a Srbsko

Svet

Teraz najčítanejšie