Denník N

Načo sú taktické jadrové zbrane a čo by spôsobilo ich použitie

Ilustračné foto – Adobe Stock
Ilustračné foto – Adobe Stock

Čo by napáchal v Bratislave výbuch atómovej bomby Little Boy zhodenej na Hirošimu? Ako sa líšia strategické a taktické jadrové zbrane? Vojenský analytik vysvetľuje aj to, aké faktory svedčia proti tomu, aby Rusko vo vojne na Ukrajine nasadilo jadrové zbrane.

Prezident USA Ronald Reagan a hlava Sovietskeho zväzu Michail Gorbačov podpísali v roku 1985 vyhlásenie, v ktorom sa uvádza, že „jadrovú vojnu nie je možné vyhrať a nesmie sa nikdy viesť“.

Dôvodom je, že rozsiahle použitie strategických jadrových zbraní by s najväčšou pravdepodobnosťou znamenalo koniec ľudského života na našej planéte.

Na svete sa momentálne nachádza okolo 12 700 jadrových hlavíc, z nich okolo 90 percent vlastnia Rusko a USA.

Podľa simulácie vedcov z Princetonskej univerzity by si jadrový konflikt medzi týmito jadrovými veľmocami vyžiadal len za niekoľko hodín od svojho začiatku vyše 90 miliónov obetí a ranených.

Použitie jadrových zbraní medzi Ruskom a USA by si podľa simulácie Princetonu vyžiadalo len za niekoľko hodín vyše 90 miliónov obetí a ranených. Zdroj – Alex Glaser/YouTube

Pokles teploty

Preživších by ohrozovala radiácia. Pôda, ovzdušie aj voda by boli kontaminované.

Následkom použitia všetkých jadrových zbraní by sa do atmosféry uvoľnilo obrovské množstvo častíc, čo by viedlo k zmene klímy.

Podľa počítačových modelov by na rozsiahlom území Spojených štátov, Európy, Ruska a Číny došlo k poklesu teploty v dvoch nasledujúcich letách po výbuchoch zhruba až o 20 stupňov Celzia.

Teploty pre jún, júl a august pri výbuchu so silou 150 Tg (všetok jadrový arzenál USA a Ruska) v daný a nasledujúci rok po explóziách. Zdroj – Alan Robock/Journal of Geophysical Research: Atmospheres (2007)

Aj o dekádu neskôr by teplota oproti dnešku poklesla v priemere o zhruba 10 stupňov Celzia. Potravinový systém by skolaboval. Podľa iných modelov by však ochladenie bolo miernejšie.

Analytici: Riziko použitia zbraní je malé

Uvedená situácia v súčasnosti v súvislosti s vojnou na Ukrajine nehrozí. Aj vojenský analytik Vladimír Bednár považuje „použitie jadrovej zbrane Ruskom za extrémne

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

História

Technológie

Vojna na Ukrajine

Svet, Veda

Teraz najčítanejšie