Denník N

Šéf Aliancie Forró: S Maďarskom sa o vojne na Ukrajine neradíme, Putina považujeme za agresora

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Z hľadiska národnej politiky spravila Orbánova vláda pre zahraničných Maďarov najviac, a preto by mala pokračovať, tvrdí Krisztián Forró.

Magyar verzió itt.

Predseda maďarskej Aliancie Krisztián Forró nesúhlasí s dodávaním zbraní pre Ukrajinu a v tejto otázke súhlasí s maďarským premiérom Viktorom Orbánom. Hovorí však, že postoj Aliancie, čo sa týka vojny na Ukrajine, je jasný: Vladimira Putina považujú za agresora a na rozdiel od Fideszu nemajú problém to otvorene pomenovať.

V rozhovore sa okrem iného dočítate:

  • čo si myslí šéf Aliancie o tom, že niektoré platformy jeho strany šíria proruský obsah,
  • či je v poriadku tvrdenie, že ruský útok je dôsledkom menšinovej politiky Ukrajiny,
  • čo znamená výrok platformy SMK, že Felvidék je s Orbánom,
  • čo očakáva Aliancia od maďarských volieb.

Ako ste sa dozvedeli o vypuknutí vojny na Ukrajine?

V ten deň, keď sme ráno dostali prvé správy, som mal akurát dovolenku. Ak hovoríme o vojne, dajme už na začiatku jasne najavo, že tu ide o agresiu, Rusko napadlo Ukrajinu. Túto agresiu musíme bezpodmienečne odsúdiť. Hneď v ten deň sme vydali vyhlásenie, v ktorom sme odsúdili agresiu. Aj v minulosti sme sa vždy vyjadrovali v znení, že územnú celistvosť Ukrajiny rešpektujeme. Platí to aj naďalej, vojna nikdy nemôže byť riešením na žiadny problém.

Vaša situácia je trochu špecifická, pretože práve pred niekoľkými mesiacmi vysvitlo, že Ukrajina vás vyhostila zo svojho územia. Ako to ovplyvnilo vaše vnímanie aktuálneho konfliktu?

Tento konflikt vnímam ako agresiu. Ukrajina pred agresiou bola iná Ukrajina. Teraz sa situácia zmenila. Ľudia zomierajú, utekajú preč a skúšajú si nájsť živobytie inde. V každom prípade musíme pomôcť tým, ktorí boli nútení opustiť svoju rodnú zem, svoju domovinu. Sme si vedomí aj toho, že musíme pomôcť aj Maďarom v Podkarpatskej oblasti, ako aj iným občanom v núdzi na Ukrajine. Aliancia sa snaží pomôcť utečencom a rovnako aj obciam blízko hraníc, aby mohli pomáhať utečencom aj tie. Sieť Aliancie, našich takmer päťsto organizácií, ktoré fungujú na južnom a východnom Slovensku, predstavuje silu, ktorá dokáže pomôcť. Vďaka našim starostom obcí, ktoré ležia v blízkosti hraníc, vieme, čo potrebujú. Posielame im deky, hračky, trvanlivé potraviny. Teraz potrebujú v prvom rade lieky. Pracujeme na tom, aby poskytovanie pomoci prebiehalo koordinovane.

Nesúhlasíte teda s tými, ktorí tvrdia, že ruský útok bol aj výsledkom toho, ako zaobchádzala Ukrajina so svojimi menšinami?

Zopakujem to: vojna nikdy nie je riešením na žiadny problém. Ak je problém, treba ho vyriešiť, no v prvom rade prostredníctvom rokovaní. V každom prípade treba hľadať mierové riešenie.

Pár dní po vypuknutí vojny vydala skupina maďarských intelektuálov na Slovensku spoločné vyhlásenie, v ktorom odsudzujú vojnu a vyzývajú maďarských politikov na Slovensku, aby sa v tejto otázke nevyjadrovali, čakajúc na inštrukcie z Budapešti. Odkazovali aj na to, že Aliancia svojím vyhlásením, ktoré ste spomínali aj vy, musela počkať na prvé reakcie Budapešti.

Prepáčte, ale správy o vojne prišli ráno a my sme

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Maďarská aliancia

Viktor Orbán

Vojna na Ukrajine

Slovensko

Teraz najčítanejšie