Denník N

Odkaz sviečkovej manifestácie pre Ukrajinu

Autor je člen poslaneckého klubu OĽaNO, podpredseda NR SR

25. marca 1988 komunistická moc násilne rozohnala pokojnú demonštráciu na občianske a náboženské práva v centre Bratislavy. Zo sviečkovej manifestácie, ktorá bola predzvesťou novembra 1989, vyplývajú tri posolstvá aj pre Ukrajinu.

1.

Režim, ktorý je postavený na klamstvách, neprežije.

Komunistický režim bol postavený na klamstvách. Súdruhovia klamali o rovnosti, hoci práve členstvo v ich strane zaručovalo výhody, ktoré delili ľudí na rovných a rovnejších.

2.

Režim, ktorý je postavený na násilí, neprežije.

Násilím sa nedá vybudovať rešpekt. Násilím sa dá vybudovať len strach alebo odpor. Tichý, pokorný odpor múdrych ľudí nakoniec dokáže zvaliť hlučnú a hrubú silu hlupákov.

3.

Režim postavený na klamstvách a násilí sa dá poraziť len spájaním.

Sviečková manifestácia prvýkrát ukázala, že najväčšou silou proti nepriateľom slobody je spojenie ľudí z rôznych táborov. Veriacich aj neveriacich. Ľudí, ktorých spája túžba po slobode a po spravodlivosti.

Dôkazom tejto sily je strach, ktorý vyústil do násilného rozpustenia sviečkovej manifestácie. A dôkazom tejto sily sú aj klamstvá súdruhov, ktorí svoj strach zo spojenia ľudí túžiacich po slobode a spravodlivosti chceli prekryť tým, že nasadenie hrubej sily proti vlastným, bezbranným občanom popierali. Popierali ho nielen verejne, ale dokonca aj medzi sebou, za zatvorenými straníckymi dverami.

Tieto tri ponaučenia sprevádzajú moderné slovenské dejiny práve od sviečkovej manifestácie.

Tieto tri ponaučenia boli prítomné na všetkých dejinných križovatkách Slovenska: 89, 98, 2020.

Tieto tri ponaučenia pomohli poraziť komunistov, Mečiara a nakoniec aj Fica.

Na záver by som chcel preto vysloviť dve želania:

Želám si, aby sme si na tieto tri ponaučenia spomenuli vždy, keď si zvykneme na pocit víťazstva, na pocit slobody, na pocit spravodlivosti. Pretože práve v takých chvíľach sme náchylní zabudnúť, že my, zástancovia slobody a spravodlivosti, sme na jednej lodi – hoci s rôznymi ideologickými predstavami o stvorení a o svete.

Moje druhé želanie je, aby tieto tri ponaučenia pomohli vybojovať slobodu a spravodlivosť aj Ukrajincom zoči-voči režimu, ktorý je postavený na klamstvách a násilí.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Politici píšu

Komentáre

Teraz najčítanejšie