Denník N

Minister Mikulec musí skončiť

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Autor je predseda strany Spolu, poslanec NR SR

Minister vnútra sa za dva roky nič nenaučil. Ako tak síce prežil pandémiu, ale teraz definitívne politicky, ale aj ľudsky zlyhal počas manažmentu utečeneckej krízy.

Roman Mikulec je vo funkcii dva roky. Aj napriek tomu, že sme počas pandémie všetci na vlastné oči videli kolabujúci systém, reakcia ministra bola aká? Nula. Mikulec za dva roky neurobil v podstate nič na zlepšenie systému krízového riadenia štátu. Iste, zdedil po smerákoch nefunkčnú a rozbitú štruktúru, ale podnetov, čo fixnúť a čo opraviť, boli desiatky, ak nie stovky. Videli ich ľudia v systéme, videli ich samosprávy, médiá aj mimovládky. Len minister nič. Je tam už dva roky a dodnes nemá riešenia, nemá snahu opraviť systém, nemá leadership.

Naopak. Po pandémii prišiel ruský útok na Ukrajinu a s tým spojená utečenecká kríza. Čo robí minister? Zaspal prvú reakciu a teraz sa vyhovára, útočí na iných – väčšinou na tých, ktorí mu svojou dobrovoľníckou činnosťou držia chrbát. No a najnovšie, zdá sa, aj klame o zmluve s eventovkou, ktorá má zachrániť manažment utečeneckej vlny. Maltézska pomoc aj slovenskí skauti popreli, že by akokoľvek vstupovali do výberu zazmluvnenej spoločnosti, ako tvrdil minister. Po profesionálnom zlyhaní prišlo aj zlyhanie ľudské.

Nehlasoval som pred pár týždňami za smerácky návrh na Mikulcovo odvolanie, nechcel som podporovať utilitárne smerácke motivácie. Ficovci robia všetko pre to, aby sa zastavil postup polície a ďalších orgánov spravodlivosti, ktoré sa zaoberajú ich protiprávnou činnosťou. Zdržal som sa vtedy.

Dnes by som už za odvolanie hlasoval. V krízových časoch je síce zmena hlavy systému rizikom, ale pokiaľ nezvláda manažment krízy ani komunikáciu tak fatálne ako minister vnútra, treba to urobiť. Kríza – humanitárna a ani pandemická (pozrite sa na vývoj čísel pozitívnych prípadov) – sa neskončí najbližšie mesiace a roky. Slovensko si nemôže dovoliť nemať na čele ministerstva vnútra človeka, ktorý je schopný takúto krízu zvládať. Minister Mikulec takým človekom jednoducho nie je.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Politici píšu

Komentáre

Teraz najčítanejšie