Denník N

Kyjev je Kyjiv a v Denníku N ho tak aj budeme písať

Ukrajina a Ukrajinci si zaslúžia, aby sme ich mestá a mená písali a vyslovovali tak, ako je to podľa nich správne. 

Je to už mesiac, čo Rusi bombardujú Ukrajinu. Mesiac píšeme o Ukrajine denne desiatky textov a Ukrajinci nás každý deň presviedčajú, že sú pripravení za slobodu a svoju krajinu bojovať.

V tej vojne umierajú ľudia, milióny museli utiecť a skaza, ktorú spôsobuje Putinovo Rusko, je takých rozmerov, aké sme v Európe nezažili od druhej svetovej vojny.

V centre vojny je Putinova snaha presvedčiť celý svet, že Ukrajina nemá právo na vlastný príbeh. Ukrajina a Ukrajinci sú podľa neho vlastne stále iba Rusko a Rusi. Falšuje dejiny, klame a zamlčiava. Všetko iba preto, aby sme uverili, že si v skutočnosti iba berie späť, čo mu odjakživa patrí.

Nie je to tak. Argumentov a historických faktov sú tisíce. Uplynulý mesiac nám dal milióny ďalších živých a, bohužiaľ, aj mŕtvych dôkazov.

Dnes je už jasné, že Putin Ukrajinu nezíska, naopak, odpornou vojnou ju definitívne stratil, a aj etnickí Rusi na ukrajinskom území sa dnes výrazne viac identifikujú s Ukrajinou ako s Ruskom.

Je najvyšší čas, aby sme to prejavili aj v takej základnej veci, ako je jazyk. Je najvyšší čas, aby sme aj my uznali, že naše písanie a rozprávanie o Ukrajine neovplyvňuje ruská verzia príbehu.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Komentáre

Teraz najčítanejšie