Denník N

Český týždeň: Babiš pôjde konečne pred súd, Okamura schováva fotografie s Putinom

Foto – Deník N/Gabriel Kuchta
Foto – Deník N/Gabriel Kuchta

Babišova najznámejšia kauza sa dostane pred súd. Zomrela najvplyvnejšia žena českého pôvodu dvadsiateho storočia. Okamura si na svojom facebookovom profile skrýva oslavné posty o ruskom prezidentovi.

Prinášame pravidelný český newsfilter – zhrnutie toho najdôležitejšieho, čo sa stalo v Česku za uplynulý týždeň. Udalosti vybral a napísal reportér Kirill Ščeblykin.

1. Čapí hnízdo ide na súd

Bývalý český premiér Andrej Babiš je zvyknutý obhajovať sa na pôde parlamentu, teraz si to bude môcť skúsiť v súdnej sieti. Štátne zastupiteľstvo ho totiž obžalovalo z dotačného podvodu v kauze Čapí hnízdo, keď mal neoprávnene získať približne dva milióny eur z európskych dotácií na stavbu vidieckeho rekreačného centra.

Prípad sa už tiahne roky, veď Babiša už musela poslanecká snemovňa trikrát vydať na trestné stíhanie, pretože sa počas vyšetrovania kauzy stával opakovane poslancom.

Kauza roky bežala na pozadí dominancie Andreja Babiša v českej politike. Dlho sa zdalo, že Babišovo hnutie ANO, ktoré viedlo v prieskumoch voličských preferencií, nemá politickú konkurenciu, ktorá by ho mohla ohroziť. Babišovi voliči si z Čapího hnízda rovnako ako z jeho ďalších škandálov nič nerobili a vidina súdneho procesu bola kdesi v nedohľadne.

Teraz je všetko inak. Babiš je stále silný, medzitým sa však z premiéra stal poslancom a musí opäť bojovať o moc.

Hoci to ešte nepotvrdil, počíta sa s jeho kandidatúrou v prezidentských voľbách na začiatku budúceho roka. Zapadá do toho zriadenie jeho poslaneckej kancelárie v Roudnici nad Labem, kde si na videách ako „normálny chlap“ robí praženicu, alebo aj nákup

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Andrej Babiš

Český týždeň

Český newsfilter každý týždeň ponúka prehľad najdôležitejších správ. Zhŕňa Kirill Ščeblykin.

Svet

Teraz najčítanejšie