Denník N

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ: Ruskí emigranti v Istanbule

Istanbul 18. marca 2022. Foto - TASR/AP
Istanbul 18. marca 2022. Foto – TASR/AP

Do Turecka Rusi nepotrebujú víza, preto tam masovo utekajú, ale aj preto, lebo napríklad v Gruzínsku ich nechcú.

Istanbul je často prvou zastávkou Rusov utekajúcich pred režimom Vladimira Putina a opakuje sa tak situácia spred 100 rokov, keď bol Istanbul tiež prvým mestom, kam emigrovali Rusi utekajúci pred boľševickou revolúciou. Podľa odhadov ušlo od začiatku vojny z Ruska už 200-tisíc Rusov, prevažne mladých ľudí zo strednej vrstvy. Ide o masívny únik mozgov, lebo medzi emigrantmi sú väčšinou vzdelaní ľudia, mnohí z prostredia IT biznisu.

Denník Novaja Gazeta (hoci povinne dodržiava cenzúru, je ešte stále nezávislý) priniesol veľmi dlhú reportáž z prostredia čerstvých emigrantov. Väčšina z nich ušla, lebo nechcú žiť v diktatúre, ktorá vedie vojnu proti Ukrajine, a zároveň vedia, že by aj tak buď čoskoro prišli o prácu, alebo by sa skôr či neskôr ocitli vo väzení.

Mnohí to nemajú ľahké, ušli na poslednú chvíľu a Istanbul bol prvou voľbou, lebo do Turecka Rusi nepotrebujú víza. Istanbul netrpí rusofóbiou, takže sa tu cítia relatívne v bezpečí, hoci aj tu počúvajú nepríjemné poznámky na svoju adresu.

Je to však vždy lepšie ako v Gruzínsku. Právnik Andrej Davydov, ktorý poskytuje emigrantom právnu pomoc, hovorí, že pôvodne chcel on sám emigrovať do Gruzínska, ale nepustili ho. „Vlna ruských emigrantov je tam naozaj veľmi nevítaná,” hovorí. Jeho skúsenosť potvrdzujú ďalší, ktorí sa do Gruzínska tiež nedostali.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ

Martin M. Šimečka vyberá zaujímavé texty zo svetových médií.

Vojna na Ukrajine

Komentáre

Teraz najčítanejšie