Denník N

Zabudnime na chvíľu na tanky. Šesť vecí, čo sme sa o sebe dozvedeli od začiatku vojny

Foto - Deník N/Gabriel Kuchta
Foto – Deník N/Gabriel Kuchta

V Európe už mesiac zúri najväčšia vojna od konca tej najmonštruóznejšej v dejinách, teda druhej svetovej. Všímate si ešte správy, že „boje na Ukrajine pokračujú“? Zvykli sme si rýchlo, no pritom sme to stále nepochopili. Prinášame pokus o ohliadnutie sa za uplynulým mesiacom a tým, čo sme sa dozvedeli o sebe a o svete.

Autor je redaktor českého Deníka N, píše najmä o armáde

Vyrobilo sa desať miliónov slávnych áut Ford Mustang. Niečo vyše desať miliónov je aj obyvateľov Českej republiky. Desať miliónov ľudí utieklo za mesiac z domovov pred zabíjaním, ktoré na Ukrajine rozpútala ruská armáda.

Ešte raz: desať miliónov. Nájdite 115 známych, ktorí vydržia 24 hodín bez prestávky robiť čiarky na papier rýchlosťou jednej za sekundu. Toľko to je.

Marec dostal kedysi v latinčine meno podľa rímskeho boha vojny Marsa. V roku 2022 sa marec stal mesiacom veľmi bezohľadnej, nevyprovokovanej a paranojou vedenej vojny. Nie je to vojna „stredovekými metódami“, ako sa mnohokrát píše: sú to metódy 20. a niekedy aj súčasného storočia (spomeňte si na Sýriu). Ale ak by boh Mars videl, ako Rusko cieli na civilistov, vzal by kopiju a z Putina by urobil jedlo pre psy.

Navyše: „Čím ďalej sa to vlečie a čím väčšie sú hromady tiel, tým viac začína konflikt ospravedlňovať sám seba: ‚bojujeme, pretože sme toho už toľko obetovali‘,“ povzdychol si vojenský publicista a bývalý príslušník amerického námorníctva David B. Larter.

Skúsme ten mesiac vojny na Ukrajine opísať inak než cez počty mŕtvych, posuny frontu a zničené tanky. Skúsme si povedať, čo sme sa o sebe a svete za ten čas dozvedeli, hoci by sme nutne ťahali jednotky po mapách, ktorých sú sociálne siete beztak plné.

1. Podpora Západu: veľká, ale nie nekonečná

Západ sa pri podpore Ukrajiny nebývalo zjednotil – nakoniec rýchlo a vo veľkej miere. Zásobuje ju zbraňami a to je dôležité. Je to ale rovnaký Západ, ktorý ignoroval mnohé varovné signály uplynulých rokov. Ten istý Západ, ktorý sa nepohol, keď mu Putin v roku 2018 do tváre kričal, že „teraz ma budete počúvať, pretože mám dobré zbrane“.

Keď nebudeme spievať, že už Zase strieľajú do ľudí (tak spieva Vlasta Redl – pozn. red.), snáď si pár správ, ktoré sú pre ten spiaci Západ lepšie, povieme s odstupom. Napríklad, že Ukrajine na nohy celkom pomohli pobaltskí vojnoví inštruktori. A západná spravodajská a zbrojná podpora.

Teraz to nevidíme, čo je logické, pretože horí. Teraz sa hasí.

Mimochodom, o tých inštruktoroch a snahe Ukrajiny zlepšiť armádu sa písalo. Nebolo to úplne na očiach, čo je skôr dobre: keď sa ľudia príliš nezaujímajú o armádne články, znamená to, že je mier a majú iné starosti. Ťažko chcieť viac.

Takisto sme sa o sebe dozvedeli – aspoň podľa ukrajinského veľvyslanca v Berlíne, že Nemecko ešte po začiatku invázie odmietalo Ukrajine pomôcť, pretože tá krajina

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Komentáre, Svet

Teraz najčítanejšie