Denník N

Na proteste proti vojne utekal pred políciou. V televízii je propaganda už 20 rokov, vraví vedec, ktorý chce opustiť Rusko

Identitu ruského vedca sme sa rozhodli nezverejniť. Ilustračné foto – Adobe Stock
Identitu ruského vedca sme sa rozhodli nezverejniť. Ilustračné foto – Adobe Stock

„Pre všetkých mám jednoduchý odkaz: túto vojnu treba zastaviť čo najskôr,“ vraví ruský vedec z ruskej univerzity.

Denník N sa rozprával s ruským prírodovedcom z ruskej univerzity. Jeho identitu nemôžeme zverejniť, keďže panujú obavy z jeho potrestania v Rusku.

Vedec hovorí, že v Rusku panuje diktatúra a ľudí ovláda propaganda. Zhromaždenie na moskovskom štadióne Lužniki, kde vystúpil Vladimir Putin, vedec prirovnal k nacistickému Nemecku. „Pozrite sa – v Moskve žije vyše 12 miliónov ľudí, kapacita arény je asi 81-tisíc, a oni ešte musia nútiť ľudí, aby ju prišli zaplniť. Myslím, že to veľa vypovedá o skutočnej podpore Putina v Moskve,“ vraví.

Prečo ste sa rozhodli prehovoriť?

Myslím si, že každý hlas proti vojne je dôležitý. Záleží na tom, aby svet vedel, čo sa deje v Rusku.

Podpísali ste otvorený list ruských vedcov proti vojne Ruska na Ukrajine?

Áno, podpísal som ho a v súčasnosti je pod ním viac ako 8-tisíc podpisov. Každý hlas je dôležitý a ako vedec, ktorý je proti vojne, som mal povinnosť podpísať ho. Mnohé profesijné zväzy či združenia v Rusku spravili podobné listy.

Ruská rektorská únia podporila inváziu na Ukrajinu. Boja sa univerzity odvety zo strany Kremľa?

V Rusku je pomerne málo súkromných univerzít a všetky verejné sú pod plnou kontrolou úradov. Rektorom sa môže stať len osoba lojálna k Putinovej vláde. Väčšina z nich, ak nie všetci, sú členmi strany Jednotné Rusko. Zvyčajne nejde o akademikov na vysokej úrovni, ale o byrokratov. V mojich očiach nie sú ani predstaviteľmi akademickej obce.

Poznám univerzitu, kde je rektorom bývalý

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Svet, Veda

Teraz najčítanejšie