Denník N

Podobne ako covid aj vojna a utečenci ukázali, že spolupráca medzi Poľskom a Slovenskom nefunguje

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Mnohí ukrajinskí utečenci majú problém dostať sa zo Slovenska do Poľska za svojimi rodinami.

Pandémia covidu-19 a vojna na Ukrajine ukázali, že Vyšehradská štvorka a euroregióny pôsobiace na poľsko-slovenských hraniciach nie sú prispôsobené na rýchlu a adekvátnu reakciu v núdzových situáciách.

V čase, keď bola potrebná rýchla cezhraničná koordinácia aktivít, vzájomná pomoc a výmena skúseností, došlo na poľsko-slovenskom pohraničí práve k ich výpadku: k zamrznutiu spolupráce, nekoordinovanosti a dokonca aj k rozhodnutiam, ktoré druhá strana vnímala ako nepriateľské.

Nevraživosť a izolácia namiesto spolupráce sú užitočné pre Moskvu, ktorá chce rozbiť Vyšehradskú štvorku, pohádať Poliakov so Slovákmi a vytvoriť v slovenskej spoločnosti dojem „obkľúčenej slovanskej pevnosti“, ktorá vidí ako hlavné slovanské spojenectvo ďaleké Rusko, a nie blízke Poľsko a Ukrajinu. Je najvyšší čas na reformu Vyšehradskej štvorky a euroregiónov pridaním nových funkcií a kompetencií, najmä v oblasti cezhraničnej verejnej dopravy a v koordinácii aktivít samospráv aj verejnej správy na pohraničí v krízových situáciách.

Euroregióny bez výhod pre bežných ľudí

Vyšehradská skupina vznikla podľa vzoru Beneluxu a mala by byť formou hlbšej regionálnej integrácie v rámci Európskej únie. Skúsenosti z posledných 30 rokov však ukazujú, že je to presne naopak, najmä vo vzťahoch medzi Slovenskom a Poľskom, kde je integrácia obyvateľstva a systému verejnej dopravy veľmi nízka, menšia ako na poľsko-nemeckých hraniciach.

Vyšehradská štvorka si pred časom splnila svoju úlohu na úrovni veľkej politiky a diplomacie (spoločné pozície prezidentov a predsedov vlád), Vyšehradský fond funguje dobre ako organizácia rozdeľujúca granty pre vedcov a mimovládne organizácie.

V4 aj euroregióny (Tatry, Karpaty, Beskydy) sa však ukázali ako totálne neefektívne, a to nielen z hľadiska

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre, Svet

Teraz najčítanejšie