Denník N

Mediabriefing logoMediaBrífing: FBI hľadá špiónov cielením online reklamy na ruské veľvyslanectvo

Dobrý deň, dnes v MediaBrífingu okrem iného nájdete:

  • FBI sa snaží sa získať nových spolupracovníkov cielenými reklamami
  • Európa sa dohodla na novej regulácii internetových gigantov
  • Instagram dal ľuďom nový feed, ktorý nebude takmer nik používať
  • Najúspešnejšie slovenské príspevky o vojne na Facebooku (4. týždeň)
Ak máte informácie, ktoré by mohli pomôcť FBI, kontaktujte nás, odkazuje FBI v reklame na Facebooku.

Americká FBI trolluje ruské veľvyslanectvo v USA a snaží sa získať nových spolupracovníkov presným cielením reklám na mobilné telefóny na ruskej ambasáde vo Washingtone a jej tesnej blízkosti.

Reklamy sa zobrazujú na platformách Facebook, Google či Twitter. „Reportérovi Washington Post, ktorý stál v stredu ráno pri múroch veľvyslanectva, sa inzerát na Facebooku zobrazil,“ napísal americký denník. Reklamy sa už však novinárovi neobjavili, keď stál na druhej strane ulice.

  • Reklamy sa snažia využiť nespokojnosť s vojnou na Ukrajine, zameriavajú sa na diplomatov, ruských špiónov či ruských emigrantov, ktorí sa zastavia na ambasáde. Experti americkej kontrarozviedky vidia v súčasnej situácii obrovskú príležitosť pre tajné služby na získanie nových informačných zdrojov.
  • Reklamy citujú Vladimira Putina, ktorý nedávno verejne karhal šéfa ruskej rozviedky SVR Sergeja Naryškina. „Hovorte otvorene, Sergej Jevgenievič Naryškin,“ cituje reklama. Podľa denníka Washington Post tak chce pripomenúť dôstojníkom SVR pracujúcim na veľvyslanectve, že Putin ponížil ich šéfa.
  • Reklamy povzbudzujú ľudí, aby hovorili s americkými úradmi. „Informácie, ktoré verejnosť poskytuje FBI, sú najúčinnejším prostriedkom boja proti hrozbám. Ak máte informácie, ktoré by mohli pomôcť FBI, kontaktujte nás,“ oznamuje inzerát.
  • Kliknutím na reklamu sa ľudia dostanú na stránky FBI, kde sú v ruštine a angličtine informovaní, aby prišli osobne, ak sa chcú porozprávať. Reklamy sú archivované v knižnici Facebooku.

Ruský veľvyslanec v USA Anatolij Antonov označil takéto pokusy, ktoré sa snažia o vytvorenie zmätku a vyvolanie dezercie, za „smiešne“.

„Je to skvelá náborová stratégia, pretože v ruskej vláde je

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Mediabriefing logoMediaBrífing

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie