Denník N

Mikulec neodstúpi. Podnikateľ, ktorý robil pre OĽaNO, dohodil štátu firmu na pomoc s utečencami

Konateľ spoločnosti GD Identity Július Slovák s ministrom vnútra Romanom Mikulcom a generálnym manažérom OĽaNO Júliusom Jakabom na marcovej tlačovej besede v Michalovciach. Foto – TASR
Konateľ spoločnosti GD Identity Július Slovák s ministrom vnútra Romanom Mikulcom a generálnym manažérom OĽaNO Júliusom Jakabom na marcovej tlačovej besede v Michalovciach. Foto – TASR

Aktualizované 21:07 o stanovisko ÚVO. Koalícia sa v pondelok na koaličnej rade bude rozprávať o štátnej zákazke, v ktorej pozadí je podnikateľ s väzbami na OĽaNO Július Slovák. Okrem Hegera sa s ním pozná aj Matovič. Minister vnútra z funkcie neodíde, pretože Slovák sa má na zákazke podieľať iba nepatrne.

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) priznal, že pri riešení štátnej zákazky na manažovanie utečencov zohral kľúčovú rolu podnikateľ a premiérov známy Július Slovák, ktorý robil pre OĽaNO. Predtým to zapieral. Odstúpiť nemieni, lebo Slovák sa na zákazke nepodieľa vo veľkom.

Slovák bol ten, kto odporučil ministerstvu vnútra, aby si najala na riešenie utečeneckej krízy eventovú firmu Dustream production. Keď s ňou štát priamo bez súťaže podpísal rámcovú zmluvu na 2,5 milióna eur, obratom sa s ňou dohodol, že na štátnej zákazke bude robiť aj jeho kreatívna agentúra GD Identity.

Slovákova GD Identity má blízko k OĽaNO. Hnutiu ozvučovala napríklad volebnú noc v roku 2020, keď Igor Matovič vyhral voľby. Slovák je evanjelizátor, pozná sa s predsedom vlády Eduardom Hegerom aj lídrom OĽaNO.

Mikulec cez týždeň povedal, že eventovú firmu Dustream production odporúčali neziskové organizácie Maltézska pomoc Slovensko a skauti. Tí jeho slová vzápätí popreli.

V piatok na tlačovej besede v Michalovciach, ktorú zvolal priamo do krízového centra pre utečencov, k tomu, že zavádzal, vyhlásil: „Nepamätám si úplne všetko.“

Dvetisíc eur je problém?

Mikulec

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

OĽaNO

Roman Mikulec

Vojna na Ukrajine

Slovensko

Teraz najčítanejšie