Denník N

High 5ive: Nazrite cez balkóny do Ukrajiny

Záber z filmu Vstup cez balkón. Foto - Enter through the Balcony
Záber z filmu Vstup cez balkón. Foto – Enter through the Balcony

Pravidelný osobný výber počinov z mora (pop)kultúry, ktoré by vás mohli zaujať.

*

Aj toto môže byť prejav solidarity: vytvoríte si konto na ukrajinskom filmovom portáli Takflix a spoznávate na obrazovke susednú krajinu. Na výber je tam toho požehnane. Ja si za necelé dve eurá dávam napríklad dokumentárny film Vstup cez balkón od režiséra a producenta Romana Blazhana.

Balkón ako útočisko, ako miesto sociálnych vzťahov, úložisko vecí, hranica medzi intímnym a vonkajším svetom. Nemusíte vyjsť na ulicu, a aj tak sa dostávate mimo domu. Film je portrétom fenoménu balkóna, ktorý v ukrajinskej spoločnosti zohráva významnú rolu. Nenápadný architektonický prvok vypovedajúci o dejinách a ľuďoch.

*

Kritika pred ním padá na kolená a čoskoro sa dozvieme, koľko z nominácií na Oscara sa filmu Drive My Car podarí zúročiť. Ako napovedá názov, auto v tejto snímke zohráva dôležitú úlohu. Nejde v prísnom zmysle o road movie, automobil sa používa skôr na krátke vzdialenosti. Je miestom kontemplácie a ľudského kontaktu.

Čo si z trojhodinovej filmovej meditácie odnesiete, je okrem iného aj soundtrack japonskej hudobníčky Eiko Ishibashiovej. Keďže sa na dlhé pasáže ponárame do ticha, o to viac vstupuje do vnímania hudobné skóre. Melancholická súhra klavíra a bicích nekomentuje krútenie kolies auta, ale duševné rozpoloženie posádky. Načúvajte.

*

Dnes chceme na oblohe vidieť čokoľvek iné než útočiace vojenské lietadlá. Do kategórie mierumilovných zjavov medzi nebom a zemou určite patrí aj

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

High 5ive

Kultúra

Teraz najčítanejšie