Denník N

Patriotmi sa to nekončí. NATO zrejme presunie na Slovensko aj tanky, transportéry a bojové drony

Armáda Českej republiky má vo výzbroji 36 modernizovaných tankov T-72, niekoľko kusov by mohli presunúť aj na Slovensko. Foto - AČR
Armáda Českej republiky má vo výzbroji 36 modernizovaných tankov T-72, niekoľko kusov by mohli presunúť aj na Slovensko. Foto – AČR

Na Slovensko prídu špičkovo vybavení vojaci, naša armáda teraz pre nich musí pripraviť dôstojné ubytovanie a zázemie pre ich zbraňové systémy.

Samit NATO v Bruseli, ktorého sa zúčastnil aj americký prezident Joe Biden a cez videomost ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, schválil umiestnenie spojeneckých síl v ďalších krajinách východného krídla, v ktorých doteraz nepôsobili.

Medzi nimi je aj Slovensko, kde by malo pôsobiť až 2100 zahraničných vojakov. Prezidenti a premiéri členských štátov tak vo štvrtok na najvyššej úrovni potvrdili zámer, ktorý ohlásili už po začatí vojny na Ukrajine.

„Na Slovensku tento zámer odobril už aj parlament, tieto jednotky budú u nás pod vedením Českej republiky,“ povedala v Bruseli prezidentka Zuzana Čaputová.

Vyslanie iných jednotiek na Slovensko sa zatiaľ neplánuje. Niektoré médiá mylne uviedli, že NATO umiestni v krajinách

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojenské nákupy

Slovensko

Teraz najčítanejšie