Denník N

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ: Útrapy ruského oligarchu v Londýne

Petr Aven. Alfa-Bank Russia, CC0, via Wikimedia Commons
Petr Aven. Alfa-Bank Russia, CC0, via Wikimedia Commons

Má zmrazené účty, rozpadol sa mu biznis, a hoci by sa chcel aj brániť právnou cestou, londýnski právnici preňho odmietajú pracovať.

Petr Aven je jedným z prvých ruských oligarchov, zbohatol ešte v 90. rokoch vďaka investíciám do ropného priemyslu. Odhad jeho majetku je 4,5 miliardy libier, ale sankcie ho – podľa jeho vlastných slov – obrali prakticky o všetko. „Neviem, či mi dovolia mať aspoň upratovačku alebo šoféra, lebo ja šoférovať neviem,” povedal pre Financial Times, ktoré o ňom publikovali veľký text s fotkou, kde pózuje vo svojom dvojpodlažnom obrovskom byte v najlepšej londýnskej štvrti.

Aven chce zostať žiť v Británii, hoci má ruský aj lotyšský pas, lenže nevie, z akých peňazí. Jeho manželka tesne pred zavedením sankcií obiehala londýnske bankomaty a vyberala toľko bankoviek, koľko vládala, nebude to však vraj stačiť ani na „splácanie šekov”. Aven hovorí, že jeho biznis, ktorý budoval 30 rokov, „je kompletne zničený. A musíme začať žiť odznova“.

Na súcit je to však málo. Denník FT mapuje jeho minulosť, opisuje kariéru, ako spolu s ďalším oligarchom Michailom Fridmanom vybudovali finančný konglomerát naviazaný najmä na ropu.

Stal sa jedným z terčov sankcií, lebo sa pravidelne stretával s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. „Lenže ja som sa s ním stretával ako prezident Alfa Group (investičnej skupiny), nebol som tam sám za seba,” bráni sa.

Chce napadnúť sankcie na súde, lenže londýnski právnici preňho odmietajú pracovať z politických či morálnych dôvodov, ale aj preto, lebo ich nemá ako zaplatiť, keďže jeho účty sú zmrazené.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ

Martin M. Šimečka vyberá zaujímavé texty zo svetových médií.

Vojna na Ukrajine

Komentáre

Teraz najčítanejšie