Denník N

Žiarlivosť nie je romantická, je od nej len krok k násiliu. Mužov k nej vedie aj nízke sebavedomie

Ilustrácia pre Denník N - Martu
Ilustrácia pre Denník N – Martu

„Mohla by som o tom písať knihy,“ hovorí 34-ročná Veronika, ktorá má za sebou niekoľko vzťahov so žiarlivými mužmi.

Manželovi musela okamžite zdvíhať telefón alebo odpisovať na správy, lebo inak ju podozrieval z nevery. Po práci s ním musela telefonovať až dovtedy, kým sa neobjavila doma v obývačke. Na pracovnom školení sa večer nemohla ísť s kolegami zabaviť, lebo muž ju chcel mať pod dohľadom cez videohovor. Do práce sa nesmela výrazne maľovať alebo si obuť topánky s vyšším podpätkom. Keď šla k lekárovi, volal do ambulancie, aby si overil, či mu neklamala. Nakoniec ušla k rodičom.

„Mala som aj takého, čo mi povedal, že keď nebudem jeho, nebudem ničia. A keď som sa s ním rozišla, uniesol ma a zbil,“ hovorí.

Veronika patrí k mnohým ženám, ktoré svoju skúsenosť verejne opísali aj na satirickej stránke pre ženy Lalala. Administrátorka stránky sa svojich fanúšičiek spýtala, na akú najväčšiu hlúposť žiarlil ich partner.

Mnohé ženy opísali skôr vtipné príhody. Môj frajer žiarlil na to, že som mu v noci počas spánku nezdvihla telefón. Môj žiarlil na psa. Môjmu sa zdala vyzývavá aj moja zimná bunda…

Postupne však ich skúsenosti prestávali byť vtipné. Môj bývalý mi v lete nedovolil nosiť krátke nohavice. Tomu môjmu som musela dať heslo do mobilu. Chcel, aby som sa prestala stretávať s rodinou. Nedovolil mi pracovať s mužmi. Ženy opisovali ponižovanie, kontrolovanie, zamykanie v byte, prenasledovanie a nakoniec aj bitky.

Drvivá väčšina žien sa verejne odvážila hovoriť len o skúsenostiach s bývalými partnermi, od ktorých sa im už podarilo odísť. Keď sme ich však oslovili do textu, časť z nich chcela pre istotu zostať v anonymite, pretože sa stále boja, že ich expartneri spoznajú a vyhľadajú.

Žiarlivosť si dnes mnohí zamieňajú za lásku. O žiarlivosti vznikajú piesne a romantické komédie, v ktorých muž alebo žena vytrvalo prenasledujú svojho partnera. Hovorí sa: kto nežiarli, nemiluje. Psychologička Anna Stodolová, ktorá pracuje v českom projekte Stop násilí, však upozorňuje, že žiarlivosť nie je láska a romantická sa môže zdať akurát v piesňach či v rozprávkach.

Dokáž, že si doma, odfoť sa v pyžame

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Duševné zdravie

Vzťahy

Životy žien

Rodina a vzťahy, Slovensko

Teraz najčítanejšie