Denník N

Židia sú tam zdravší, ako boli doma

Tiso a jeho úradníci sa nezľutovali a posielali Židov na smrť do koncentračných táborov. Ilustračné foto - TASR/AP
Tiso a jeho úradníci sa nezľutovali a posielali Židov na smrť do koncentračných táborov. Ilustračné foto – TASR/AP

Slováci mali o osud Židov obavy, propaganda im klamala, že si žijú dobre. Slovenskí Židia v skutočnosti väčšinou išli na rýchlu smrť. Z celkovo 57 transportov v roku 1942 išla väčšina do vyhladzovacích táborov, kde obete vraždili hneď po príchode.

Historik Anton Hruboň do svojej knihy Ľudácka čítanka vybral dobové texty z rokov 1939 až 1945, ktoré ich symbolizujú a sú pre toto obdobie typické. Jedným z vybraných článkov je text nazvaný Ako žijú Židia v novej vlasti. Vyšiel v 1. októbra 1942, teda na samom konci prvej fázy deportácií v týždenníku Náš boj, ktorý patril medzi najradikálnejšie médiá na Slovensku. Autor sa nepodpísal celým menom, ale iba iniciálami V. R. Podľa Hruboňa ním bol zradikalizovaný kňaz Viliam Ries.

Tento text mal režimu pomôcť ospravedlniť jeho zaobchádzanie so Židmi a ako píše Hruboň, hemží sa „jedným klamstvom za druhým, stačí si znegovať väčšinu viet, aby sme sa dozvedeli pravdu o skutočných podmienkach slovenských židov v Poľsku“.

Časti tohto textu uvedené kurzívou predstavujú pôvodný text z roku 1942 v podobe, v akej ho zverejnil Hruboň vo svojej knihe. Zvyšok je komentárom Denníka N.

  • Keď sa od nás Židia začali vyvážať, bolo kriku, plaču a sústrasti dosť. V predstavách mnohých ľudí u nás mátoží ešte aj teraz obraz o hrôzostrašnom zaobchádzaní so Židmi v ich novej vlasti. Nechceme sa teraz zapodievať otázkou, či aj vtedy sa mnohí farizejsky pohoršovali, keď naši Slováci, hnaní hladom a biedou, museli vyvandrovať do ďalekej Ameriky. Ako odveta tým, čo sa farizejsky pohoršovali nad vyvážaním Židov, nech je však tu skutočný obraz o ich novej vlasti. Vyvezení Židia nie sú dnes už nijakým politickým nebezpečenstvom, preto sa s nimi zaobchádza humánne. Dnes sú už iba pracovnou silou a je aj všeobecným záujmom, aby táto pracovná sila žila v podmienkach, ktoré zaistia najväčší pracovný výkon. Ak nás niečo zaráža v novej židovskej vlasti, to je skutočnosť, že nenašiel by sa árijec, ktorý by tak brutálne zaobchádzal so Židmi, ako to tam chodí Žid voči Židovi.

Hneď prvý odsek článku je priznaním, že obhajoba deportácií slovenských Židov tvrdením o neznalosti ich osudu nesedí. Prvé dve vety hovoria o kriku, plači a sústrasti z obáv z hrôzostrašného zaobchádzania, ktoré boli v slovenskej spoločnosti zjavne natoľko rozšírené, až bolo potrebné vyvracať ich.

Je nemožné, aby o príčinách takýchto postojov bežných obyvateľov nevedeli predstavitelia režimu. Tí rôznymi kanálmi

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

História

Slovensko

Teraz najčítanejšie