Denník N

„Milujem svojho syna.“ Muž, ktorý nedokáže pohnúť ani okom, komunikuje s rodinou vďaka implantátom v mozgu

Pacientom je 36-ročný muž. Foto – Wyss Center
Pacientom je 36-ročný muž. Foto – Wyss Center

Muž trpí syndrómom uzamknutia a so svetom nedokázal nijako komunikovať, lebo nemôže ani žmurkať. Vďaka novej technológii môže vyjadriť súhlas a nesúhlas a formulovať jednoduché vety. Svoju ženu požiadal o polievku, vypýtal si aj počúvanie obľúbenej hudobnej kapely. Je to prvý raz v dejinách, čo osoba, ktorá je úplne paralyzovaná, dokáže komunikovať s okolitým svetom.

V románe Gróf Monte Christo (1844) Alexandra Dumasa vystupuje Noirtier de Villefort, ktorý sa po mŕtvici zmení na „mŕtvolu so živými očami“.

Ide o jeden z prvých opisov syndrómu uzamknutia (z angl. locked-in syndrome). De Villefort je pri plnom vedomí, ale komunikovať s okolím dokáže len pohybmi očí a žmurkaním.

Syndrómom uzamknutia trpí aj 36-ročný pacient, ktorý je v súčasnosti v domácej starostlivosti. Na rozdiel od románovej postavy však nedokáže ani hýbať očami.

Jeho telo sa zmenilo na schránku, nad ktorou nemá kontrolu.

Elektródy v mozgu

Zmenil to až experiment, o ktorom sa tento týždeň písalo vo vedeckom časopise Nature Communications. Po prvý raz v dejinách dokáže osoba, ktorá je úplne paralyzovaná, komunikovať s okolitým svetom.

Mužovi implantovali do mozgu elektródy, ktoré zachytávajú aktivitu jeho neurónov.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Človek

Technológie

Veda, Zdravie

Teraz najčítanejšie