Denník N

Nebo nad Kyjivom zahalil dym a postrelené psy, ktorým zabili rodinu, si lížu rany (reportáž)

Nebo nad Kyjivom. Foto N - Vladimír Šimíček
Nebo nad Kyjivom. Foto N – Vladimír Šimíček

Život v hlavnom meste Ukrajiny po mesiaci vojny: je opevnené, poloprázdne a pripravené na mesiace dlhý konflikt. Pod jednou z univerzít vyrástlo podzemné mestečko a z veterinárnej kliniky sa stalo útočisko pre bojmi vystresované a zranené zvieratá.

Nebo nad Kyjivom smerom na západ vedľa televíznej veže zahalil veľký čierny dym. Podľa Google maps by to mohlo byť neďaleko leteckých závodov Antonov.

Horieť však môže čokoľvek. Nie každý výbuch, nie každý požiar či streľba v hlavnom meste Ukrajiny sa objaví v správach. A nie každá obeť ruskej ofenzívy má svoje meno a každý príbeh je vypovedaný.

Jedno je však isté. Kvalita ovzdušia, odkedy na Kyjiv začali útočiť ruskí vojaci, sa stala jednou z najhorších na svete, čo však každého trápi asi najmenej.

Dafna ostala. Kvôli postreleným psom

Zhruba tretina vyše trojmiliónového mesta za mesiac vojny ušla do bezpečia. Mesto sa nateraz pred diverzantmi aj raketovými útokmi ubránilo a je viditeľne opevnenejšie. Na Majdan, slávne Námestie nezávislosti, kde prebehli už dve revolúcie, sa ruské tanky napriek očakávaniu niektorých ruských generálov nedostali.

Akurát je netradične zaprataný kovovými ježkami a vrecami s pieskom.

Foto N – Vladimír Šimíček
Na bulvári Chreščatyk. Foto N – Vladimír Šimíček

Dafna Sosnovská v Kyjive zostala. A jej hlavnou misiou je záchrana tých, čo svoje traumy z vojny vypovedať nedokážu.

Stará sa o psov, mačky a ďalšie zvieratá, ktoré počas vojny prišli o rodiny alebo ich majitelia počas náhleho úteku na bezpečnejší západ nechali napospas osudu. To však nie je prípad krásnych čiernych loveckých psov Ozona a Frama.

Na ich telách stále vidno stopy po guľkách

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie