Denník N

História Mariupola pomáha vysvetliť Putinovo fiasko na Ukrajine

Ilustračné foto - TASR/AP
Ilustračné foto – TASR/AP

Najväčšou vojenskou chybou ruského prezidenta bolo, že ignoroval, ako sa zmenil charakter mesta od anexie Krymu v roku 2014, a predpokladal, že jeho obyvatelia budú ruské jednotky vítať s kvetmi.

Autor je komentátor Bloomberg Opinion

Zdá sa, že štyri týždne od začiatku brutálnej invázie na Ukrajinu ruská armáda pozastavila aktívne operácie všade okrem zdevastovaného mesta Mariupol. Prístav na pobreží Azovského mora sa stal ústredným bodom takzvanej „špeciálnej operácie“ a nádejí útočníkov na výsledok, ktorý by mohli prezentovať Vladimirovi Putinovi ako víťazstvo.

Mariupol, úplne obkľúčený ruskými silami najmenej od 2. marca, podľa Inštitútu pre štúdium vojny stále nie je úplne obsadený, a to napriek barbarskému ostreľovaniu a bombardovaniu. To z neho robí symbol tvrdohlavého a zúfalého ukrajinského odporu.

Ukrajinské sily od začiatku nedokázali posilniť ani evakuovať obrancov mesta, pretože by to znamenalo vyše 100-kilometrovú cestu otvoreným terénom. Takže brániace sa jednotky – predovšetkým 36. námorná brigáda – bojujú v najdlhšej, najkrvavejšej a najbeznádejnejšej bitke tejto vojny. Ukrajinské vedenie uznáva, že ich odhodlanie mohlo prinútiť ruskú inváznu armádu, aby prestala útočiť zo všetkých strán a sústredila sa na ukrajinských obrancov na pobreží Azovského mora.

„Hrdinskí obrancovia Mariupola zohrali obrovskú úlohu pri zhatení nepriateľských plánov a posilňovaní našej obrany,“ napísal v pondelok na Facebooku ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov. „Vďaka ich obetavosti a nadľudskej odvahe zachránili desaťtisíce životov na celej Ukrajine. Dnes Mariupol zachraňuje Kyjiv, Dnipro aj Odesu. Každý to musí pochopiť.“

Symbol zmeny východnej Ukrajiny

Nie je náhoda, že vojna sa sústredila na Mariupol ani že trvá tak dlho. Geografická poloha mesta je, samozrejme, dôležitá: bez kontroly nad piatym najväčším ukrajinským prístavom – ale hlavne najväčším pri Azovskom mori – Rusko nemôže vytvoriť pozemný most medzi kontinentálnym Ruskom a Krymským polostrovom, ktorý bol anektovaný v roku 2014. Ale význam Mariupola ďaleko presahuje to, čo možno zistiť z mapy.

Putin mesto považuje za kolísku ukrajinského „neonacizmu“. V skutočnosti však stelesňuje zmeny, ktoré sa udiali na Ukrajine, a najmä na východnej Ukrajine, od revolúcie dôstojnosti v roku 2014.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Komentáre

Teraz najčítanejšie